"Am primit saptamana trecuta, intr-adevar, raspunsul ministerului maghiar al Mediului la solicitarea noastra de a-si exprima o pozitie cu privire la investitia de la Rosia Montana, in baza Conventiei de la Espoo care obliga statele semnatare sa se consulte inainte de inceperea vreunui proiect cu posibil impact transfrontalier asupra mediului. Oficialii maghiari ne-au comunicat ca au analizat integral documentatia, dar ca nu au intrat in detalii si ca refuza tot proiectul. Resping proiectul in integralitatea lui, fara a avea intrebari", a declarat Borbely, marti seara, [entru MEDIAFAX.

Ministrul roman al Mediului a opinat ca pozitia statului maghiar se bazeaza, "cel mai probabil", pe decizia Parlamentului de la Budapesta care a interzis mineritul pe baza de cianuri pe teritoriul tarii.

"Ne-au comunicat ca nu doresc sa adreseze nicio intrebare investitorului, ci pur si simplu refuza, integral, proiectul", a mai spus ministrul.

Kelemen: Opresc proiectul Rosia Montana, daca RMGC nu investeste 70 mil. dolari

El a tinut sa precizeze ca, potrivit Conventiei de la Espoo, pozitia Ungariei este consultativa, astfel ca statul roman nu este obligat sa opreasca procedura de autorizare a investitiei miniere.

"In continuare, Comitetul de Analiza Tehnica din minister evalueaza studiul de impact si depinde doar de membrii acestui for cand anume vom avea o decizie finala. Nu uitati insa ca investitorul trebuie sa raspunda la cele peste 500 de intrebari venite din partea tuturor celor interesati de acest proiect in perioada in care el s-a aflat in dezbatere publica", a mai spus Laszlo Borbely.

Romania a cerut Ungariei inca din februarie sa-si exprime pozitia in legatura cu investitia propuse de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in localitatea din Apuseni.