Propunerea de modificare a Legii 95.2006 a fost initiata de senatori si deputati apartinand tuturor grupurilor parlamentare si a fost adoptata de plen cu 61 de voturi "pentru", 13 voturi "impotriva" si 32 de abtineri.

Conform initiativei adoptate, CNAS va fi institutie publica autonoma, aflata sub control parlamentar, urmand sa functioneze pe baza unui statut propriu, avizat de Consiliul de Administratie si avizat de Parlament, transmite MEDIAFAX.

CA al CNAS urmeaza sa fie constituit dintr-un presedinte numit de Parlament, opt membri reprezentanti ai statului, din care unul numit de presedinte, trei de premier si patru de catre grupurile parlamentare reprezentantive, alti patru membri numiti de confederatiile patronale, alti patru membri numiti de confederatiile sindicale si alti doi membri numiti de comisiile parlamentare, la recomandarea Consiliului National al Persoanelor Varstnice.

Presedintele CNAS, numit de Parlament, are un mandat de 7 ani, va avea rang de secretar de stat, va conduce CA al CNAS, in timp ce ceilalti membri ai CNAS vor avea mandate de cate patru ani.

Bugetul Fondului unic de asigurari sociale de sanatate urmeaza sa fie aprobat anual prin lege de Parlament, la propunerea CNAS, distinct de legea bugetului de stat.

O alta modificare, adoptata prin votul senatorilor, stabileste ca, din totalitatea sumelor colectate, CNAS, prin presedinte ca ordonator principal de credite, va repartiza 80%, proportional, spre gestionare caselor judetene de asigurari de sanatate, urmand ca 20% sa se constituie intr-un fond de redistribuire al CNAS.