Agentia Nationala de Integritate (ANI) s-a sesizat din oficiu, in 15 noiembrie 2010, in urma publicarii unui material de presa cu privire la posibila nerespectare de catre Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilita?ilor, potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de ANi.

Institutia invoca art. 71, alin. (2) din Constitutia Romaniei conform caruia "calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului", art. 14, alin. (2) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, potrivit caruia "calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului" si art. 81, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitarilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei care arata ca "prin functii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de senator se intelege [...] functiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autoritati si institutii publice".

Potrivit agentiei, Mircea Diaconu este senator din 19 decembrie 2008, iar de atunci pana in prezent a fost simultan si director-manager al Teatrului "C.I. Nottara".

ANI spune ca l-a informat pe Diaconu, in 7 decembrie 2010, printr-o scrisoare recomandata, cu privire la declantarea activitatii de evaluare, iar mandatul postal a revenit in 27 decembrie 2010 la Agentie, cu mentiunea "destinatar lipsa domiciliu".

"Avand in vedere ca, in lipsa exprimarii unui punct de vedere de catre Mircea Diaconu, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat ca sunt elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Mircea Diaconu, ca urmare a exercitarii simultane a functiei de senator in Parlamentul Romaniei si a celei de director-manager in cadrul Teatrului «C.I. Nottara», s-a procedat la intocmirea raportului de evaluare", se arata in comunicatul transmis de ANI catre MEDIAFAX.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective, mai spune ANI.