"In ultima vreme, domnul Traian Basescu a avut cateva iesiri publice, care mai de care mai socante. Insa, declaratia sa cu privire la Curtea Constitutionala, pe care a caracterizat-o ca fiind «penibila» este nu doar socanta, ci intr-adevar penibila!", scrie Ion Iliescu.

El adauga ca, poate, aceasta declaratie este "in stilul cunoscut, de totala inconsecventa, pe care il practica domnul Basescu".

"Cand i-a convenit, a luat apararea Curtii Constitutionale; cand nu-i convine, nu are nicio retinere sa o jigneasca. Desi, asa cum constata multi comentatori, componenta Curtii s-a schimbat in ultimul timp, incluzand exclusiv oameni propusi de Cotroceni si de PDL", mai scrie Iliescu., transmite MEDIAFAX.

In opinia fostului sef al statului, nu numai ca o asemenea declaratie este inacceptabila pentru presedintele tarii - primul care trebuie sa apere institutiile statului -, dar este de natura sa constituie un nou precedent periculos, asa cum au fost si altele, cand presedintele Basescu a atacat Parlamentul, Justitia, magistratii, corpul didactic.

"In ultima vreme, Traian Basescu a declarat razboi tuturor! Acesta este rolul constitutional al unui presedinte? Nici acum, dupa aproape sase ani de mandat, domnul Traian Basescu nu a invatat care este rolul sau ca presedinte in sistemul nostru constitutional! El a ramas cu o mare ranchiuna fata de cei care l-au suspendat in anul 2007, in loc sa invete din lectia de atunci!", considera Ion Iliescu.

Presedintele de onoare al PSD mai scrie ca, din pacate, acum, cand tara trece prin momente grele si cand ar fi nevoie de un om echilibrat in fruntea statului, "modul intempestiv si superficial in care se comporta actualul presedinte este de natura sa agraveze lucrurile".

Ion Iliescu apreciaza si ca, de fapt, prin asa-zisul moratoriu propus, "presedintele ar dori, asa cum explica «pe intelesul tuturor», ca opozitia din Parlament sa stea cuminte in banci si sa voteze legile asa cum sunt ele propuse de guvern".

" Este un mod total neserios de a intelege relatiile dintre putere si opozitie in democratie. In schimb, episodul scandalos al fraudarii voturilor in Camera Deputatilor de catre presedinta acestei camere si care a provocat perturbarea activitatii camerei se incearca a fi eludat; ceea ce, bineinteles ca nu poate fi acceptat de catre opozitie", mai scrie Iliescu.