"Noua state membre, printre care si Romania, tara care prezinta o vulnerabilitate crescuta la efectele globalizarii, nu au accesat pana in prezent acest fond. Unul dintre motive este caracterul restrictiv al criteriilor de eligibilitate, chiar si dupa revizuirea acestora in 2009. FEAG este un instrument util, atata timp cat este unul flexibil", a declarat Elena Basescu, potrivit Adevarul.

Fondul despre care a pomenit fiica cea mica a presedintelui Romaniei are rolul de a sprijini lucratorii care au ramas someri in urma schimbarilor survenite din cauza globalizarii, pentru a-si gasi un nou loc de munca. Suma maxima care poate fi accesata prin intermediul FEAG pentru finantarea unor programe de echilibrare a pietei muncii este de 500 de milioane de euro pe an.

"Doresc insa sa atrag atentia ca autoritatile romane responsabile nu au adoptat nici pana in prezent cadrul legislativ necesar accesarii FEAG. Iar asta se intampla in conditiile in care, in ultimii doi ani, numarul de someri din Romania a crescut continuu, iar tara noastra a anuntat in vara cele mai multe restructurari din spatiul UE. Consider ca accesarea FEAG, impreuna cu o mai buna absorbtie a fondurilor structurale si de preaderare, ar fi putut atenua efectele crizei economice in Romania", a mai spus EBA.