Motiunea, semnata pana la ora conferintei de presa de 81 de deputati PSD si PC, se numeste "Agricultorii romani sufocati de importuri si falimentati de politica agricola a Guvernului Boc", relateaza MEDIAFAX.

Semnatarii solicita expres demisia ministrului Agriculturii.

In textul motiunii se arata ca in ultimul an agricol Guvernul nu a acordat agricultorilor niciun sprijin real.

Consecintele identificate de PSD si PC ar fi pierderea a peste 2,4 milioane tone la productia de grau, in principal din cauza nefinantarii si a neacordarii despagubirilor in caz de calamitate naturala.

In motiune se afirma ca in acest an s-au inregistrat pierderi si la productia de rapita, de floarea-soarelui si porumb, precum si in sectorul legumicol.

Deputatul Victor Surdu a acuzat ineficienta Ministerului Agriculturii in atragerea de fonduri europene, afirmand ca doar 16% din fonduri au fost absorbite.

Presedintele PC a acuzat Ministerul Agriculturii ca a emis un ordin de reorganizare a Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA).
"Reducerea numarului de personal in APIA pune in pericol functionarea acestei institutii si politicile agricole", a spus Constantin.

Surdu a estimat la peste 1,5 miliarde euro pierderile in 2010 in agricultura si a prognozat ca productia slaba la grau va duce, in primele doua luni din 2011, la un import de aproape 1,2 milioane tone de grau, consecinta imediata fiind majorarea pretului painii.