Febra negocierilor pentru formarea noului guvern continua. Dupa depunerea aseara a juramantului in fata Parlamentului, prima decizie a lui Traian Basescu este de a numi pe viitorul prim-ministru.
Potrivit Constitutiei, acesta va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii sale echipe.

Pana la aceasta ora, ceea ce este sigur e ca Calin Popescu Tariceanu il va inlocui pe Adrian Nastase la Palatul Victoria. Numele celorlalti ministri vor fi aflate in zilele urmatoare, negocierile fiind in toi.
Deocamdata, posturile din Cabinet se impart intre PNL, PD si UDMR, insa nu este exclus ca si PUR sa aiba rezervate cateva fotolii in schimbul sustinerii parlamentare. Dan Voiculescu a anuntat ieri ca o decizie in acest sens va fi luata de umanisti pana la finalul acestei saptamani, maine sau vineri.
Cel mai probabil, pozitia PUR va fi cunoscuta insa maine, dupa consultarile de la Cotroceni, intre reprezentantii partidelor parlamentare si presedintele Traian Basescu.
Cel putin pentru moment doua lucruri sunt clare. Structura guvernamentala va ramane, deocamdata, neschimbata. In prezent aceasta cuprinde 15 ministere, 3 vicepremieri si 64 de secretari de stat, plus ministrii delegati, fara portofoliu. Intre toate variantele vehiculate, cea mai sigura este desemnarea lui Calin Popescu Tariceanu pentru functia de prim-ministru, pentru restul portofoliilor fiind vehiculate diverse variante. Unul dintre vicepremieri si sef al economiei ar putea fi democratul Adriean Videanu.

Un alt post ar putea fi ocupat, in cazul in care Dan Voiculescu va bate palma cu Alianta, de fostul candidat la presedintie al umanistilor, Codrut Seres. Nici Marko Bela n-ar fi iesit din carti, tinand seama ca in urma primelor negocieri dintre UDMR si PSD, liderul Uniunii obtinuse un post de vicepremier, functie pe care a declarat ca n-o refuza.
Ministerul Apararii va apartine PD, care are mai multe variante de ministri: Mihai Stanisoara, Gheorghe Albu si Sorin Frunzaverde. Acesta din urma pare a avea insa cele mai multe sanse de a se impune. La Interne, cel mai vehiculat nume este cel al Noricai Nicolai (PNL), secretar al Comisiei senatoriale de aparare in fosta legislatura.

Un alt minister disputat este cel de Finante. Varujan Vosganian, Ionut Popescu si Dan Radu Rusanu, balanta inclinand inspre acesta din urma, fost secretar de stat si in timpul guvernarii CDR.
Situatia e mai simpla la Agricultura, unde singurul candidat este liberalul Gheorghe Flutur, dar care ar putea avea un concurent, in urma negocierilor, din partea UDMR. Tot un singur candidat este si la Ministerul de Externe, aici fiind propus de catre PD Mihai Razvan Ungureanu, emisar special al coordonatorului Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. La Integrare, ar fi preferat ca negociator-sef cu UE tot Vasile Puscas, care asteapta insa "ok"-ul PSD. Ca ministru, este vehiculat numele liberalului Adrian Ciocanea.

Transporturile ar putea reveni Ancai Boagiu, care i-a urmat lui Traian Basescu in guvernul CDR.
Un fost ministru este in carti si pentru Educatie. Andrei Marga (PNL) este, deocamdata, singurul nominalizat pentru acest post. De asemenea, un fost secretar de stat in legislatura 1996-2000, Flavius Baias, poate ocupa postul de ministru al Justitiei.
Pentru Munca, democratul Gheorghe Barb este singurul nominalizat, in vreme ce la Sanatate, portofoliul ministerial este disputat de liberalul Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, si democratii Sorin Paveliu si Cristian Radulescu.
Un alt minister cu "cota" este cel al Culturii, insa pana acum in carti sunt doar liberalii Adrian Cioroianu si Mona Musca.