Uniunea Europeana se dovedeste inca o data zgarcita cu Romania. Aderarea ar putea fi amanata pentru 2008, iar Bucurestiul va trebui sa se multumeasca cu mai putini bani. Chiar daca autoritatile romane se declara increzatoare in privinta Raportului de tara, de la sfarsitul lui octombrie, Parlamentul European avertizeaza ca poate propune, la inceputul lui 2006, amanarea aderarii. In aproximativ sase luni, membrii PE vor pune din nou in discutie capacitatea Romaniei si Bulgariei de a-si indeplini toate angajamentele inainte de a se alatura Uniunii Europene. Daca raspunsul va fi unul negativ, Parlamentul va propune amanarea aderarii cu un an, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Parlamentului European.

Temerile europarlamentarilor sunt legate de indeplinirea angajamentele asumate suplimentar de Romania la incheierea negocierilor. Ei sustin ca, la momentul aderarii, sistemul economic trebuie pus la punct astfel incat companiile sa functioneze si fara sa primeasca ajutorul statului. De asemenea, este nevoie de o democratie reala, in care alegerile trebuie sa fie corecte, justitia si politia sa fie impartiale si eficiente, iar drepturile omului si ale minoritatilor sa fie respectate.

Romania, in particular, are probleme cu indeplinirea acestor cerinte, apreciaza membrii Parlamentului European.

Dar nu numai data aderarii ramane in discutie, ci si fondurile pe care Bucurestiul la va primi, in special incepand cu 2009. De altfel, la momentul acordarii "avizului conform" pentru Tratatul de Aderare a Romaniei la UE, europarlamentarii si-au conditionat votul de implicarea mai mare in deciziile privind "finantele" Uniunii. Ei avertizeaza ca, daca sumele pentru primii doi ani dupa aderare au fost deja stabilite in documentul semnat in aprilie, asta nu inseamna ca fondurile pe care le va primi dupa aceea Romania nu vor fi diminuate. Vestile proaste pentru Bucuresti vin inainte de prezentarea la sfarsitul lunii viitoare a Raportului de tara, dar si de redeschiderea discutiilor privind bugetul UE pentru 2007-2013. Cel putin in acest din urma caz perspectivele Romaniei nu sunt tocmai imbucuratoare. Negasirea unui compromis intre marii contributori ai UE poate duce, in ultima instanta, la diminuarea sumelor pe care Bucurestiul se asteapta sa le primeasca in primii doi ani dupa aderare.