Politicienii unui meleag in permanenta bantuit de fantoma alegerilor anticipate nu au putut rata ieri momentul inceperii noului an scolar, unde s-au adunat atatea potentiale stampile de vot. Manati de la spate si de presedintele Camerei, Adrian Nastase, alesii tarii au luat cu asalt scolile patriei pentru a binecuvanta, neinvitati de nimeni, noul an pre-universitar.

Dupa cum era firesc, politicienii au ales scolile mirosind a vopsea proaspata si le-au ocolit pe cele organizate ad-hoc in baruri, manastiri sau in care peretii stau sa cada pe elevi. Alesii tarii au mers la deschiderea anului scolar ca la o aleasa sarbatoare, au ras, au povestit nazbatii de pe vremea lor, s-au simtit bine. A fost o zi libera, lasata de Dumnezeu, ca ei sa-si faca reclama si campanie electorala prematura. In timp ce politicienii slaveau cultura si invatamantul romanesc, in zeci de unitati de invatamant din tara nu s-a putut incepe scoala din cauza conditiilor mizere.

Tot ieri si deloc intamplator ieri, profesorii au iesit in fata Ministerului Educatiei, pentru a striga ca vor si ei salarii. Ministrul Miclea era insa ocupat sa calculeze cati pomi ar putea iesi din mainile a peste trei milioane de elevi.

Alesii tarii s-au ingramadit ieri sa participe la deschiderea noului an scolar. Cu atat mai mult cu cat Adrian Nastase, nestiind ce sa mai faca pentru a amana dezbaterea Regulamentului care promite sa-l schimbe din fruntea Camerei, i-a trimis pe deputati prin circumscriptii, sa gaseasca o scoala si sa faca si ei act de prezenta acolo. Probabil ca multi dintre deputati au gasit o varianta mai placuta de a-si petrece o noua zi libera, dar altii au gandit ca este o ocazie fericita pentru a lua ochii viitorului electorat (scolarii) si actualului electorat (profesorii) asa ca s-au dus buluc. Fostii concurenti la Presedintie, Traian Basescu si Adrian Nastase, au ales ca institutii de invatamant unde sa peroreze despre importanta studiului, liceele unde traditional voteaza la alegeri: Colegiul Economic A.D. Xenopol, pentru Basescu si Liceul "Jean Monet", pentru Nastase. Doar ca unul a mers la deschiderea anului scolar, in calitate de presedinte, iar celalalt in calitate de tatic, care, printre altele, incearca sa-si pastreze functia importanta de la Camera.

Premierul Tariceanu nu a mers la nici o deschidere de an scolar, preferand sa stea, la orele diminetii, in biroul sau de la Palatul Victoria. In rest, Mircea Geoana s-a dus la o scoala din Bucuresti, Boc, mai silitor, la doua scoli din Cluj, Marko Bela a mers la un liceu exclusiv maghiar din Targu Mures, iar Vadim Tudor si-a insotit fiica la Liceul "I.L. Caragiale" din Bucuresti. Primarii de sector nu s-au multumit cu un singur liceu si au asaltat cat mai multe cu putinta. In timp ce politicienii sarbatoreau inceperea unui nou an scolar ca pe o zi de duminica, in unele din cele mai moderne institutii de invatamant pre-universitare, special alese, in altele, chiar si din Bucuresti, copiii incepeau scoala in unitati saracacioase si neavizate sanitar.

In timp ce presedintele a deschis Colegiul A.D. Xenopol, proaspat renovat, dotat cu echipamente moderne, cateva strazi mai incolo, Scoala generala nr. 56 a avut parte de o festivitate modesta, la care principalii invitati au fost elevii. Din cele aproape 450 de unitati scolare bucurestene, 22 si-au reluat activitatea fara a obtine avizul igienico-sanitar de functionare. In acelasi timp, circa o mie de sindicalisti din invatamantul bucurestean si din tara au iesit ieri in fata Ministerului Educatiei pentru a cere salarii mai mari si un dialog social real.

In ciuda situatiei dramatice din invatamant, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, s-a gandit el bine si a ajuns la concluzia ca ar fi bine ca profesorii si elevii sa planteze cate un pom la inceput de an scolar, ca semn al prosperitatii. Miclea nu a luat in calcul varianta ca poate unii nu au unde sa planteze pomul de rigoare, pentru simplul motiv ca nu au scoala.