Chiar daca in cele patru luni de la semnare documentul a fost aprobat doar de Slovacia, optimismul ministrului de Externe se bazeaza pe analizele facute de MAE, precum si pe "temperatura relatiilor bilaterale dintre Romania si statele membre UE". "Contez pe o avalansa de ratificari incheiate in urmatoarele cinci-sase luni. State din zona mediteraneana, state din zona central-europeana, din Europa de Vest", a afirmat Ungureanu, dupa incheierea reuniunii informale a sefilor diplomatiilor din statele UE.

El a recunoscut insa existenta unor tari care "asteapta o incurajare suplimentara, pe care il va oferi rezultatul raportului de monitorizare" si a subliniat ca oricum va conta concluzia tehnica a documentului de la 25 octombrie.

Ungureanu a precizat insa ca la intalnirea cu oficialii europeni "toata lumea a punctat faptul ca pentru Romania si Bulgaria, data intrarii in Uniunea Europeana este 1 ianuarie 2007". "Ceea ce mi se pare semnificativ pentru tipul de atmosfera din cadrul reuniunii informale a fost modul in care (...) toata lumea a punctat faptul ca pentru Romania si Bulgaria, data intrarii in Uniunea Europeana este 1 ianuarie 2007", a spus el.

In opinia sefului MAE, "in conclavul informal s-a degajat o atmosfera extrem de favorabila aderarii Romaniei si Bulgariei, atmosfera plina de bunavointa si de incredere in capacitatea autoritatilor de a se ridica la inaltimea exigentelor CE", iar cuvintele lui Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, au fost pozitive.