Zi mare ieri, pentru partenerii din coalitia guvernamentala. Cele patru partide din echipa lui Tariceanu s-au intalnit in cadrul Consiliului National de Coordonare, in incercarea de a gasi solutii pentru iesirea din criza politica generata de orgoliile politice declarate. Alianta a avut insa, o intalnire premergatoare CNC-ului coalitiei si a stabilit un calendar clar de actiuni politice care sa permita revocarea din functie a lui Nastase si Vacaroiu.

O asemenea decizie, insa, poate arunca intreaga clasa politica intr-o noua criza constitutionala. Este de asteptat ca judecatorii Curtii Constitutionale sa respinga din nou, propunerea Puterii, si sa asistam pasivi la capitolul doi al crizei actuala si implicit la o din ce in ce mai certa amanare a integrarii. Solutia s-a se fi transat doar de PD si PNL, conservatorii si UDMR fiind obligati sa o accepte pentru a ramane in guvern. Premierul si liberalii insisita astfel pe schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, PC conditioneaza ramanerea la guvernare si sustinerea coalitiei, cu patru proiecte de legi, iar presedintele isi continua concediul la mare.

PNL: Revocarea lui Nastase si Vacaroiu, prioritara

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, dupa sedinta conducerii Aliantei ca PNL si PD au stabilit un calendar strict de actiuni politice. "Avem in vedere atingerea obiectivelor legate de schimbarile presedintilor Camerelor, de modificarea legii administratiei publice si solutii pentru o guvernare eficienta", a precizat Tariceanu. El a spus ca atingerea acestor obiective este prioritatea numarul unu a Aliantei si ca spera ca partenerii de coalitie sa le accepte si sa ajute la punerea lor in aplicare.

Inaintea sedintei conducerii Aliantei PNL-PD, Tariceanu spunea ca liberalii au cerut colegilor din PD pozitia fata de o posibila intrevedere cu presedintele Basescu, fapt infirmat ulterior de catre democrati. Dupa BPN-ul PNL de marti seara, Tariceanu preciza ca doreste explicatii din partea lui Basescu si ca va solicita serviciilor de informatii declasificarea celor 21 de dosare primite de catre Executiv.

Inaintea sedintei CNC-ului coalitiei, liberalii sustineau schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului iar organizarea anticipatelor pare sa ramana pentru PNL o solutie extrema. In privinta relatiei cu PC, liberalii au mentionat ca nu sunt de acord cu scoaterea acestui partid de la guvernare si au sustinut proiectele de legi aduse pe masa negocierilor de conservatori.

Alte subiecte de interes pentru liberali au mai fost si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, dar si refacerea tarii dupa inundatii. Referitor la recentele contre dintre presedinte si premier, senatorul Norica Nicolai a declarat ca nu au fost discutate pentru ca "o alianta serioasa nu ia in dezbatere declaratiile unor persoane publice, fie ele presedintele statului sau primul-ministru". Referitor la acelasi subiect, Puiu Hasotti, seful grupului parlamentar PNL din Senat a mentionat, insa, ca: "Observ ca dintr-un palat se trage cu tunul iar din celalalt este liniste".

PD: Cine nu e cu noi, sa se autosuspende

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, ieri, dupa intalnirea dintre democrati si liberali ca Alianta urma sa propuna celorlalti doi colegi din coalitie, calendarul de masuri care include revocarea presedintilor celor doua Camere. Boc a averizat ca, aceia care nu respecta acest calendar, sunt liberi sa paraseasca echipa guvernamentala. "Calendarul politic este clar.

Cine il respecta merge mai departe, cine nu, este evident ca trebuie sa isi asume un alt rol si o alta pozitie", a declarat liderul PD Emil Boc. El a precizat ca PNL si PD nu au discutat in cadrul CNC despre eventuala intrevedere cu seful statului, solicitata de liberali. Inainte de sedinta, insa, el aprecia ca problemele politice ale Aliantei sau ale Coalitiei trebuie discutate intai in cadrul echipei, inainte de intalnirea de la Cotroceni. Drept replica la solicitarea premierului Tariceanu ca Alianta sa aiba o intalnire cu presedintele Traian Basescu, Boc raspundea: "Acolo va trebui sa mergem cu un punct de vedere al Aliantei si nu cu un punct de vedere personal al domnului Tariceanu sau al meu".

Liderul PD a mai subliniat ca nu respinge propunerea ca Alianta sa aiba o intalnire cu presedintele. Pe de alta parte, Emil Boc a mentionat ca PC a semnat un protocol de functionare al Coalitiei care prevede ca sustine actiunile Guvernului. "Trebuie sa se decida daca sustine actiunile Guvernului sau nu, atat la Palatul Victoria cat si la Palatul Parlamentului", a spus Boc, referindu-se la conditiile puse de PC pentru a sustine schimbarea din functie a presedintilor Camerelor Parlamentului.

Printre alte idei sustinute ferm de Partidul Democrat, s-a mai numarat si modificarea legii administratiei publice locale, astfel incat presedintii consiliilor judetene sa poata fi schimbati cu majoritate de voturi, iar sefii institutiilor deconcentrate sa fie transformati din functionari publici in manageri.

PC: Patru legi, conditie pentru ramanerea la guvernare

PC a trimis ieri, dupa sedinta Biroului politic, o scrisoare CNC-ului coalitiei prin care solicita partenerilor un pachet de patru proiecte legislative. Conservatorii doresc aprobarea unui proiect de lege privind controlul provenientei averilor ce nu pot fi justificate legal, eliminarea TVA la produsele de baza, modificarea legii alegerilor locale si un pachet de legi in vederea sprijinirii capitalului romanesc. Tot ieri, presedintele Dan Voiculescu a anuntat ca PC nu este de acord cu schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, asa cum doresc liberalii si democratii.