"In opinia mea, acest raport trebuie sa fie foarte dur si sa sanctioneze inca o data lipsa vointei politice majoritare pentru anticoruptie si nerespectarea promisiunilor facute la intrarea in UE. Cu orice pret, ca sa oprim minciuna de lobby politic si sa actionam in interesul tarii. Imi amintesc ce mi-a spus de mult un politician olandez: fiecare tara cu onoarea ei. Hai sa avem si noi onoare", spune Macovei, intr-un interviu pentru Revista 22.

  • Dezastrul ANI

Cat priveste soarta Legii ANI, Macovei sustine ca o varianta de revenire asupra prevederilor sale este ca un parlamentar sau ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege. Ea admite insa ca acest demers, pentru a avea sanse de reusita, trebuie dublat de "vointa politica majoritara in guvern si parlament". In acest context, fostul ministru al Justitiei critica prestanta actualului detinator al portofoliului, despre care spune ca "a fost, in mare parte, absent din dezbaterea publica (cum este de mult timp), iar proiectul Legii ANI, dupa decizia Curtii Constitutionale, plecat de la Ministerul Justitiei, a fost pe gustul politicienilor".[Urban: "Castrarea ANI, curvasarie curata!"]

Macovei ii critica pe politicienii care nu si-au respectat declaratiile publice si au votat in contradictie cu ele. "Avem, in Romania, coruptie politica si, prin urmare, masurile anticoruptie sunt omorate exact de politicienii care ar trebui sa le adopte. Vor sa fure si sa continue practicile corupte care i-au imbogatit in ultimii 20 ani si sa nu fie pedepsiti sau expusi public niciodata. Asta a aratat votul din Senat", sustine fostul ministru al Justitiei, potrivit NewsIn. [Senatorii nu vor sa-si faca publica averea]

Europarlamentarul il critica pe senatorul UDMR Gyorgy Frunda si aminteste de pozitia Uniunii la momentul la care s-a discutat in Guvern, pentru prima data, despre infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. "D-l Frunda a dus steagul acestei decizii rusinoase si are o mare responsabilitate. Reamintesc, in acest context, si faptul ca in 2005, cand s-a adoptat in guvern proiectul acestor declaratii de avere, d-l Marko Bela s-a opus si chiar a parasit sedinta de guvern. Iar in parlament, PSD a votat impotriva acestor declaratii si in 2005, nu numai acum. Presupun ca nici cei din PD si PNL nu le-au vrut, dar in 2005 le-a fost teama de aplicarea clauzei (pe coruptia la nivel inalt), care putea amana intrarea Romaniei in UE. Acum nu mai au aceasta teama, asa ca si-au dat mana pentru a-si satisface interesul personal de protectie impotriva interesului public. Averile, veniturile si cheltuielile din timpul mandatului trebuie sa fie publice, mai ales intr-o tara in care avem coruptie politica si furt din banii publici la tot pasul", mai spune Macovei.

Comisia Europeana a constatat, in urma unei analize deocamdata preliminare, ca arata ca noua lege ANI adoptata de Parlamentul roman nu indeplineste cerintele-cheie ale obiectivului nr.2 din Mecanismul de Cooperare si Verificare, ceea ce e de natura sa starneasca ingrijorarea executivului european.

  • Salvarea “obrazului” PDL

Monica Macovei ii cere premierului, presedintele PDL Emil Boc, sa dea dispozitie tuturor demnitarilor partidului sau celor sustinuti de formatiune sa-si publice declaratiile de avere si de interese, iar sanctiunea pentru cei care nu respecta decizia sa fie excluderea.

Macovei sustine, intr-un interviu pentru Revista 22, ca o solutie practica pentru transparenta in declararea averilor demnitarilor este "ca sefii de partid sa dea dispozitie tuturor membrilor de partid numiti sau sustinuti in functii publice sa isi publice declaratiile de avere si de interese, indiferent de ce prevede legea".

"De altfel, intr-o discutie cu d-l Boc (la intalnirea de la Snagov), i-am cerut sa dea o astfel de dispozitie pentru cei din PDL. Mi-a spus ca o va face. Inca o data, de data aceasta public, ii spun: domnule prim ministru si presedinte al PDL, Emil Boc, va cer sa dati aceasta dispozitie si sa ii excludeti din partid si din guvern pe cei care nu o respecta, intr-un termen de 5 zile. Si va mai cer sa luati masuri impotriva ministrilor care nu si-au actualizat declaratiile de avere pana la 15 iunie 2010. Adica, sa propuneti schimbarea lor. O astfel de decizie clara va aduce credibilitate dvs., partidului si guvernului. Coalitii de guvernare care se bazeaza pe interese private, imorale si oculte nu pot face ceva bun pentru tara", solicita Macovei.