Cabinetul Boc isi asuma astazi raspunderea asupra "Legilor austeritatii" privind reducerea pensiilor si salariilor, in timp ce PSD depune doua motiuni de cenzura pentru a demite Executivul.

  • Cabinetul Boc isi asuma raspunderea asupra "Legilor austeritatii".

Ministrii Cabinetului Boc s-au reunit astazi la ora 9.00, in sedinta, inainte ca prim-ministrul sa mearga in Parlament pentru asumarea raspunderii pe legile de austeritatea. Este ultima sedinta de Guvern in care vor fi discutate amendamentele aduse propunerilor legislative prin care se reduc salariile si pensiile.

Tot astazi, incepand cu ora 16.00, Guvernul se va prezenta in Parlament pentru a-si asuma raspunderea pe masurile de austeritate, dupa ce, de dimineata, este foarte posibil sa aiba loc o sedinta a Executivului. Din cele peste 60 de amendamente depuse insa, niciunul care modifica pe fond legile nu a fost acceptat, in urma unor discutii purtate sambata de Emil Boc, Sebastian Vladescu si Mihai Seitan. [Guvernul nu a acceptat niciun amendament la legile de austeritate]

Este de asteptat ca PSD sa depuna cele doua motiuni de cenzura luni, chiar la finalul discursului premierului Emil Boc, informeaza NewsIn.

Seful guvernului va anunta in Parlament angajarea raspunderii asupra proiectelor de legi privind reducerea cu 25% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor (la ora 16.00) si cu 15% a pensiilor (la ora 17.00), in doua sedinte consecutive. Asta deoarece guvernantii au considerat ca proiectul de lege care priveste reducerea pensiilor sa fie asumat separat pentru ca in cazul in care este contestat la CCR si declarat neconstitutional sa nu afecteze celelalte reglementari privind salariile.

  • Doua motiuni de cenzura

In consecinta, opozitia a anuntat introducerea a doua motiuni de cenzura menite sa demita Guvernul.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil textele legislative, insa a atras atentia asupra unor prevederi care ar putea fi declarate neconstitutionale, precum si asupra jurisprudentei CEDO in cazul reducerii pensiilor. Astfel, Consiliul Legislativ a considerat ca recalcularea pensiilor speciale incalca principiul neretroactivitatii legii, cu "repercusiuni asupra caracterului de stat de drept".

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Mai mult, CL a amintit ca in anul 2000 Curtea Constitutionala a statuat ca pensiile speciale nu sunt un privilegiu, ci o "compensatie partiala" a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutului, iar in statele UE, si alte categorii de bugetari beneficiaza de asemenea drepturi. Totodata, in avizul Consiliului Legislativ se precizeaza ca CEDO a decis in mai multe cauze ca reducerea "substantiala" a nivelului pensiei reprezinta atingeri aduse dreptului la proprietate.

O alta problema ridicata de cele doua legi a fost absenta avizului CES, parlamentarii considerand ca, desi consultativ, este obligatoriu sa fie prezentat.

Atat reprezentantii PSD, cat si cei ai PNL, au anuntat ca in situatia in care nu sunt adoptate motiunile de cenzura vor ataca proiectele de lege la Curtea Constitutionala, invocand in mare parte aspectele subliniate de Consiliul Legislativ.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

  • 19 voturi, necesare pentru demiterea Guvernului Boc

Motiunile anuntate de PSD si sprijinte de PNL mai au nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a fi adoptate, respectiv pentru a cumula 236 de voturi in favoarea acestora.

Printre cei care ar putea vota motiunea de cenzura se numara si deputatii PDL care si-au dat votul pentru motiunea simpla impotriva ministrului de Finante, Sebastian Vladescu: Gheorghe Ciobanu, Iosif Dragulescu si Marius Dugulescu. [Boc se pregateste de remaniere]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.