Candidatul Aliantei a castigat alegerile cu 51,23%, devenind presedintele Romaniei pentru urmatorii cinci ani

"Vreau sa multumesc lui Adrian Nastase, care acum o ora si jumatate m-a sunat, m-a felicitat si mi-a recunoscut victoria. Ii multumesc, de asemenea, si lui Ion Iliescu." Asa si-a inceput discursul Traian Basescu, dand dovada de fair-play si spulberand astfel acuzatiile care i s-au adus dupa primul tur de scrutin. Cu fermitate, el a tinut sa sublinieze in acelasi timp prioritatile care se vor afla pe agenda sa de lucru ca presedinte al Romaniei. In primul rand, el a adus in atentie problema formarii unei majoritati in vederea constituirii noului guvern, majoritate care sa permita integrarea Romaniei in Uniunea Europeana fara probleme. Astfel ca, plecand de la premisa ca Alianta PNL-PD a obtinut la alegerile parlamentare 161 de mandate la cele doua Camere, in timp ce PSD are 160 de mandate, Basescu a nominalizat PUR si UDMR ca principalele partide pe care Alianta doreste sa le atraga de partea sa.

Costurile aderarii

Si daca pana astazi romanii s-au obisnuit sa auda doar avantajele pe care le presupune integrarea in UE, Basescu a avut curajul de a spune adevarul cetatenilor Romaniei. "Unul dintre principalele mele obiective il constituie coagularea romanilor din tara si de peste mari in vederea realizarii unor obiective majore de politica externa. Integrarea in UE la 1 ianuarie 2007 reprezinta o prioritate. Iar acest proces va fi un esec daca politicienii care vor conduce Romania in urmatorii doi ani nu vor explica costurile integrarii. Avem nevoie de un proces de integrare in care poporul roman sa fie solidar, sa suporte costurile integrarii", a declarat liderul democrat. In acelasi timp, el a subliniat faptul ca "cel mai important element in ceea ce priveste politica externa va ramane consolidarea relatiei de parteneriat strategic cu SUA si Londra". Totodata, tinand cont de faptul ca Romania se afla la zona de contact intre NATO-UE, pe de o parte, si fostele state ale Uniunii Sovietice, pe de alta parte, "Romania trebuie sa fie un factor de stabilitate", a adaugat copresedintele PNL-PD.

Legea, mai presus de orice! Aceasta a fost concluzia discursului noului lider de la Cotroceni. Astfel ca, in urmatorii cinci ani, Basescu s-a angajat sa scoata institutiile statului de sub influenta politica, pentru ca acestea sa functioneze conform constitutiei si legilor in vigoare. "Nu este permis amestecul politicienilor in Parchete si Politie. Voi proteja institutiile statului de orice influenta politica. De aceea, le cer tuturor sa isi faca datoria asa cum scrie in lege. Si pe liderii acestor institutii ii rog sa nu se pregateasca sa se reorienteze politic", a afirmat copresedintele Aliantei. Mai mult, el a asigurat romanii de faptul ca atunci cand va fi validat ca presedinte al CSAT va avea ca prioritate lupta impotriva coruptiei, pentru ca, potrivit lui Basescu, "in acest moment coruptia la nivel inalt e pe cale sa devina o amenintare la adresa natiunii".

Presa va redeveni libera!

Pe de alta parte, un alt angajament pe care si l-a asumat presedintele PD a fost acela reafirmat pe parcursul intregii campanii electorale: restabilirea demnitatii romanilor. "E vorba despre demnitatea romanilor care au fost saraciti. Pentru ca nu poti sa vorbesti de demnitate cand tu, stat roman, iti umilesti cetatenii prin saracie. Voi restabili insa coeziunea natiunii", a declarat Basescu. Printre prioritatile sale se numara, de asemenea, si relatia cu societatea civila, pe care Basescu a promis ca o va sprijini si o va incuraja ca presedinte, fiind constient de faptul ca "orice democratie adevarata are nevoie de o societate civila puternica". Mai mult, el a subliniat importanta libertatii presei, "un lucru extrem de important pe care Romania l-a pierdut". "Va garantez insa ca presa va redeveni libera!", a concluzionat Basescu.

Rezultate finale: Basescu, castigator la prezidentiale cu 51,23%

Candidatul Aliantei D.A. PNL-PD Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale, cu 51,23% din voturi, fata de 48,77% exprimate in favoarea candidatului Uniunii PSD+PUR, Adrian Nastase, potrivit rezultatelor finale centralizate de BEC.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.