Proiectul de lege, initiat de 13 senatori PDL, a fost dezbatut in procedura de urgenta si adoptat cu 76 de voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si nicio abtinere. Senatul este prima Camera sesizata, scrie NewsIn.

Proiectul este bazat pe Legea 85/2006, privind procedura insolventei, care se aplica persoanelor juridice, si prevede, printre altele, ca, la momentul deschiderii procedurii de insolventa, toate urmaririle individuale contra debitorului se suspenda, precum si toate procedurile judiciare si extrajudiciare ale creditorului de recuperare a datoriilor. Odata cu deschiderea acestei proceduri, judecatorul care instrumeanteaza cazul va numi un administrator judiciar, care va actiona ca reprezentant judiciar al debitorului.

Mai mult, legea prevede ca debitorul va propune judecatorului un plan de reorganizare a datoriilor, care se poate intinde pe o perioada de 3 ani de la deschiderea procedurii de insolventa, cu posibilitate de prelungire, timp in care debitorul va putea propune modificarea unor creante si respingerea sau continuarea unor contracte. Planul va fi analizat de judecator, dupa ce va consulta si punctul de vedere al reprezentantilor creditorului.

Mai multe detalii despre executarea silita a debitorilor cititi pe Wall-Street.ro.