Diaconescu solicita instantei sa constate caracterul politic al condamnarii suferite in baza sentintei Tribunalului Militar Bucuresti din 28 februarie 1948, cand fostul presedinte al PNT a primit o pedeapsa de 15 ani de munca silnica, 5 ani degradare civica si confiscarea totala a averii, transmite Romania Libera.

Fruntasul taranist le mai solicita magistratilor sa constate si caracterul politic al actiunii prin care Securitatea i-a stabilit domiciliul obligatoriu in comuna Valea Calmatui, din Braila, intre decembrie 1962 si aprilie 1964. Pentru acest ultim episod, Ion Diaconescu solicita statului roman o despagubire de 170.000 euro. Prima infatisare in acest proces a fost fixata pentru 19 martie.

"Suma de 18 milioane de euro este ipotetica. Intre suma asta si ce se va da este o diferenta de la cer la pamant. Maniu mi-a spus sa nu las partidul sa moara. Partidul este acum in agonie pentru ca nu mai are niciun ban", a declarat Diaconescu pentru NewsIn.

El a declarat ca fostul prim-ministru taranist, avocatul Victor Ciorbea, este cel care l-a sfatuit sa apeleze la instanta, in baza unei Legi care este in vigoare din primavara anului trecut. Tot Ciorbea "s-a ocupat de formalitati", a precizat Diaconescu.