PSD:Asumarea raspunderii este neconstitutionala si o eroare politica

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, declara ca decizia premierului de a-si asuma raspunderea pe cele trei legi in aceeasi zi este neconstitutionala si o eroare politica, el avertizandu-l pe Emil Boc asupra posibilitatii "aruncarii tarii in haos".

"Decizia Premierului Emil Boc de a asuma raspunderea Guvernului pe trei proiecte de lege, succesiv, dar in aceeasi zi, este neconstitutionala, gresita politic, cu consecinte sociale grave si cu urmari greu de anticipat pentru intreg sistemul legislativ romanesc. Expresia <<un proiect de lege>> din textul constitutional trebuie inteleasa in sens restrans, angajarea raspunderii neputandu-se face cu privire la doua sau mai multe proiecte de lege, in aceeasi zi, chiar si la cate o ora diferenta. Este o fortare nepermisa a textului constitutional, situatie care, practic, anuleaza rolul Parlamentului de unica autoritate legislativa a tarii", afirma Grebla, intr-un comunicat remis NewsIn.

Grebla il avertizeaza pe Emil Boc ca trebuie sa-si asume si raspunderea juridica pentru alegerea unei proceduri neconstitutionale. " Tara nu trebuie condusa prin fortarea prevederilor Constitutiei, prin blocarea dialogului social si amplificarea haosului politic si social. (...) Solicit premierului ca, daca tot a luat decizia asumarii, sa-si asume si raspunderea politica si juridica pentru eventualitatea nedorita a aruncarii tarii in haos, prin destabilizare si chiar nesupunere civica. In aceasta situatie, de criza economica ce pare a se agrava in continuare, pe fondul unor nemultumiri generalizate ale partenerilor sociali si in plin conflict intre categorii socio-profesionale, institutii, autoritati si puterea de stat, o asumare a raspunderii, fara dezbatere sociala si prin ignorarea Parlamentului, reprezinta cel putin o eroare politica", mai sustine senatorul PSD.

Toni Grebla sustine ca necunoasterea prevederilor acestor proiecte de catre parlamentari ii va pune pe acestia in situatia de a asista "pasiv" la adoptarea acestora, fara a le cunoaste temeinic continutul si isi reitereaza propunerea ca asumarea raspunderii sa se faca in sedinte separate. "Reiterez, si pe aceasta cale, solicitarea ca premierul sa isi asume separat raspunderea, in sedinte separate, in urmatoarele doua saptamani : 15 septembrie, pentru Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, 22 septembrie, pentru Legea Educatiei Nationale, si 29 septembrie, pentru Legea salarizarii unitare a personalului platit din fonduri publice", mai arata senatorul social-democrat.

Presedintele Comisiei Juridice sugereaza ca ar putea sa nu participe la sedintele de asumare. "In caz contrar, dupa ce voi fi epuizat toate mijloacele parlamentare de blocare a unei astfel de asumari, ma voi abtine sa particip la aceasta maniera de adoptare a unor legi de o asemenea importanta", conchide Toni Grebla.

PNL va contesta asumarea la CCR

Viceliderul grupului deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca un colectiv de cinci juristi condus de senatorul Teodor Melescanu va redacta o contestatie catre CCR vizand cele trei proiecte legislative pe care Guvernul isi angajaza marti raspunderea in fata Parlamentului.
Comisii formate din senatori si deputati liberali vor lucra pana joi pentru a identifica elementele de neconstitutionalitate din fiecare dintre cele trei proiecte de lege pe care Guvernul isi angajaza marti raspunderea, a precizat Nicolaescu, luni, la finalul sedintei grupurilor parlamentare ale PNL.

"Comisiile de lucru au identificat toate acele elemente de neconstitutionalitate, vor lucra pana in ziua de joi, ca sa aiba la dispozitie si formele finale care vor fi inaintate maine de catre Guvern, urmand ca un colectiv de cinci juristi, care va fi coordonat de senatorul Teodor Melescanu, sa dea forma finala a contestatiei la Curtea Constitutionala", a precizat viceliderul deputatilor PNL.

Potrivit lui Nicolaescu, liberalii vor strange si semnaturile necesare pentru depunerea contestatiei la CCR.

In ceea ce priveste contestarea proiectelor Guvernului prin motiune de cenzura, liberalul a spus ca "daca UDMR isi va schimba pozitia, PNL va depune una sau trei motiuni de cenzura, de la caz la caz, dupa cum se prezinta proiectele de angajare". Nicolaescu a spus ca liberalii s-au apucat deja sa stranga semnaturi si pentru motiunile de cenzura, urmand sa vada "cel mai tarziu miercuri" care va fi atitudinea politica a UDMR.

"Noi am vorbit acum la sedinta de grup numai de o situatie pe care o putem face institutional, adica legatura cu grupurile parlamentare UDMR, dar, in acelasi timp, majoritatea colegilor nostri au deschis canale de comunicare cu alti parlamentari, si aici puteti sa intelegeti si parlamentari PSD si chiar de la PD-L, care in situatia in care cei de la UDMR vor lua decizia sa nu participe la un asemenea act sa poata sa fie eventual antrenati din punct de vedere al independentei lor politice fata de deciziile grupului si care sa vina alaturi de noi sa semneze o motiune de cenzura", a subliniat Eugen Nicolaescu.

Marti, Guvernul isi va angaja raspunderea pe Legea educatiei nationale, Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si pe Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cu Comisia Europeana si FMI.