"Saptamana viitoare va fi adoptata o Hotarare de Guvern prin care legea referitoare la acordarea burselor pentru elevi sa prevada cresterea plafonului de la 150 la 200 lei", a declarat, vineri, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

In urma cu o saptamana, Ecaterina Andronescu a anuntat ca beneficiarii burselor sociale, care provin din familii cu venituri cuprinse intre150 si 200 de lei pe membru de familie si care nu mai primesc bursa din martie, vor beneficia de acest ajutor pana la sfarsitul anului. "Vom incerca sa luam din alte capitole ale bugetului fondurile care sa acopere necesarul pentru bursele sociale <Bani de liceu>, astfel incat copiii sa-si primeasca banii macar pana la sfarsitul acestui an scolar", a declarat Andronescu, la Realitatea TV.

Plafonul de 200 de lei a fost introdus prin articolul 30 din legea bugetului din 2008: "In anul 2008, beneficiari ai programului de protectie sociala <bani de liceu> sunt elevii care urmeaza, la cursuri de zi, liceu sau invatamant profesional, scoala de arte si meserii sau anul de completare, aflati in intretinerea familiilor al carar venit brut pe membru de familie, realizat in ultimile trei luni anterioare depunerii cererii, este de maximum 200 de lei".

Guvernul a omis sa introduca aceasta prevedere in legea bugetului din acest an. "Cum legea bugetului este anuala, prevederile acesteia nu mai sunt in vigoare odata cu reinnoirea ei. In legea din acest an, nu a fost mentionat deloc plafonul de 200 de lei, ceea ce inseamna ca se aplica plafonul de la ultima lege in vigoare, respectiv cea din 2004", a explicat, pentru NewsIn, secretarul de stat pe invatamant preuniversitar, Adriana Pana.

Prin aceasta omisiune, guvernul economiseste lunar patru milioane de lei, in conditiile in care cuantumul acestor burse sociale este de 180 de lei pe luna.

Cum lista beneficiarilor a fost alcatuita in octombrie anul trecut, iar legea bugetului pe 2009 a fost adoptata in februarie, numarul elevilor care primeau "Bani de liceu" a scazut din luna martie.
Inspectorii scolari cred ca, daca se fac astfel de modificari in mijlocul anului, ar trebui sa fie actualizate si documentele pe baza carora se dau banii respectivi, pentru ca veniturile familiilor au fost si ele afectate de criza financiara, nu doar bugetul de stat. “Din lunile septembrie-octombrie, cand s-au depus aceste dosare, este foarte posibil ca veniturile familiilor acestor elevi sa se fi modificat. Masura se aplica practic in baza unor documente de acum opt luni, care nu mai pot fi de actualitate, avand in vedere ca situatia financiara a unei familii se poate modifica de la o luna la alta. Daca luam in calcul faptul ca intre timp mii de vaslueni si-au pierdut locurile de munca, ca avem cea mai ridicata rata a somajului, probabil mult mai multi elevi de liceu s-ar incadra in aceste conditii. Dar, cum nu au venit niciun fel de precizari cu privire la actualizarea bazei de date, nu avem ce face si suntem nevoiti sa aplicam o masura noua in baza unor documente vechi”, a declarat inspectorul scolar al ISJ Vaslui, Melu Iacob.