"Am vazut o expozitie de fotografii extrem de interesanta, in holul Camerei Deputatilor. Pe mine m-a speriat acest lucru... Eu asa am inteles, ca n-am sarbatorit Summitul NATO din Bucuresti, in primul rand, ci am sarbatorit in general prezenta noastra in NATO si importanta acestei Aliante. Stiti la ce ma refer...", a comentat liderul Uniunii, citat de NewsIn.

Aniversarea a 60 de ani de la aparitia Aliantei Nord-Atlantice si a cinci ani de participare a Romaniei ca membru in aceasta structura a fost ilustrata, in Parlament, printr-o expozitie fotografica in care, in prim plan, au fost liderii prezenti la Summitul de la Bucuresti, de anul trecut. Majoritatea fotografiilor il arata pe presedintele Traian Basescu alaturi de participantii la Summitul din 2008.

"Nu e bine sa acceptam astfel de abordari. Daca cineva vroia sa faca o expozitie de fotografii putea sa gaseasca fotografii destule cu toti presedintii de stat pe care i-a avut Romania, cu toti prim-ministrii si cu toti demnitarii importanti. Stiu ca unora nu le place acest lucru. Daca nu facem observatiile necesare, ne vom trezi ca am trecut de la un sistem obiectiv si democratic la altceva. A fost o gafa aceasta expozitie", a mai adaugat Marko.

Liderul Uniunii a dorit sa sublinieze ca integrarea Romaniei in NATO s-a datorat si colaborarii intre UDMR si partidele politice romanesti. In plus, Marko a afirmat ca inaintea intrarii in Alianta, relatia cea mai importanta a Romaniei care trebuia rezolvata era cea cu Ungaria si cu minoritatea maghiara. El a comentat ca, in afara colegului sau, Verestoy Attila, nimeni nu a punctat acest lucru in cadrul sedintei festive de marti, dedicata NATO.

Marko a mai adaugat ca, in 1996, pentru cooptarea la guvernare a Uniunii unul dintre argumentele principale a fost ca "astfel vom putea contribui esential la eforturile de integrare euro-atlantica a Romaniei".

"Relatiile dintre romani si maghiari au fost considerate si din exterior ca relatii cu un anumit potential conflictual", a mai afirmat Marko. Liderul Uniunii a mentionat ca o aniversare a intrarii Romaniei in NATO nu trebuie sa excluda chestiunea rezolvarii problemelor interetnice prin dialog si colaborare.

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului au adoptat marti o Declaratie aniversara, cu prilejul sarbatoririi a 60 de ani de existenta a Aliantei Nord-Atlantice si a cinci ani de participare a Romaniei in aceasta structura.