Cine sa fie seful tuturor serviciilor de informatii? Presedintele sau premierul? Problema revine in discutie publica dupa ce un senator liberal a declarat ieri ca PNL doreste sa vada comunitatea serviciilor in subordinea guvernului, si nu a Cotroceniului.

"Comunitatea de informatii ar trebui sa fie la guvern, pentru ca ponderea informatiilor, peste 75%, se duc la guvern si ii sint necesare", a declarat ieri presedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, intr-o conferinta de presa. "Ca urmare, ar fi bine ca institutia nou organizata, care va avea o foarte buna structurare a serviciilor, sa fie undeva in coordonarea guvernului". Ulterior, presedintele Comisiei SRI a declarat pentru "Cotidianul" ca opinia sa este impartasita de conducerea PNL. "Va declar foarte clar ca in partid aceasta este viziunea", ne-a precizat Stroe. "Nu a existat un organism al partidului care sa consacre acest punct de vedere, dar acesta este. Nici nu stiu cine este impotriva", a spus el.

Cine-i seful, Tariceanu sau Basescu?

Daca PNL va lua o asemenea pozitie oficiala, aceasta va intra in contradictie cu planurile lui Traian Basescu, care vede Comunitatea serviciilor de informatii sub comanda Cotroceniului, mai precis a consilierului pentru siguranta nationala, generalul Constantin Degeratu. "Nu vreau sa ma opun punctului de vedere al presedintelui, dar in PNL aceasta este viziunea. Nu ma opun ideii ca presedintele sa aiba documente si informatii, dar coordonarea serviciilor ar trebui sa fie in zona care are cea mai mare nevoie de informatii", spune Stroe. Desigur, presedintele Romaniei, care este si seful CSAT, organism responsabil cu siguranta nationala, ar putea obiecta ca aceasta este zona care are cea mai mare nevoie de informatii.

Negatii oficiale

Cum problema ar putea alimenta discutiile despre divergentele dintre premier si presedinte, nici PNL si nici guvernul nu sustin oficial aceasta teza. Intrebat de "Cotidianul" daca, personal, impartaseste viziunea lui Stroe si daca aceasta reprezinta un punct de vedere al PNL, premierul si in acelasi timp presedintele liberal, Calin Popescu Tariceanu, a oferit un raspuns evaziv. "Referitor la solicitarea dumneavoastra privind Comunitatea serviciilor de informatii, permiteti-mi sa va informez ca aceasta chestiune nu a fost analizata pina in acest moment", ne-a comunicat Tariceanu prin intermediul Biroului de Presa al Guvernului.

Pe aceeasi pozitie s-a plasat si Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvint al PNL. "Comunitatea serviciilor de informatii nu exista, ca subiect, pe agenda noastra", ne-a declarat el. Stroe se mentine insa pe pozitii: "Domnul Nicolaescu, neavind tangente cu problema, a preferat sa spuna ca nu s-a luat o decizie oficiala. Nu v-a dezinformat: oficial, nu s-a votat in vreun for al PNL. Dar conducerea acestui partid asa gindeste", afirma presedintele Comisiei pentru Control al SRI.