"In vederea indeplinirii cat mai eficace a acestor atributii, Secretariatul General al Guvernului trebuie sa aiba o reprezentare echivalenta cu ceilalti membri ai Guvernului, astfel incat sa-si poata exercita functia de autoritate in domeniul asigurarii respectarii procedurilor la nivelul Guvernului", argumenteaza Executivul decizia de a acorda sefului SGG rang de ministru. Astfel, secretarul general al Guvernului nu va mai avea statut de inalt functionar public, urmand sa fie asimilat, din punct de vedere al salarizarii si al reprezentarii, cu functia de ministru, fara a fi membru al Guvernului, transmite NewsIn.

In ceea ce priveste acordarea rangului de ministru sefului DAE, Vasile Puscas, Guvernul argumenteaza ca decizia a fost luata "luand in considerare faptul ca, in virtutea atributiilor conferite de lege, conducatorul Departamentului pentru Afaceri Europene asigura reprezentarea Guvernului la nivelul institutiilor europene, la cel mai inalt nivel" ceea ce impune "schimbarea statutului conducatorului DAE prin acordarea rangului de ministru si prin participarea permanenta a acestuia la sedintele Guvernului".

Guvernul a decis, in sedinta din 11 februarie, ca secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu si seful DAE, Vasile Puscas, sa aiba rang de ministru.

Seful SGG a mai avut rang de ministru pana in primavara anului 2007 cand, odata cu restructurarea Guvernului, s-a decis ca acesta sa aiba statut de inalt functionar public.

Acordarea rangului de ministru sefului DAE, Vasile Puscas, a fost o solutie pentru pastrarea echilibrului in ceea ce priveste impartirea functiilor in Guvern intre PSD si PD-L. Masura a fost luata dupa ce Dan Nica a preluat si functia de ministru al Internelor, in locul lui Liviu Dragnea, dar s-a decis totodata ca acesta sa pastreze si functia de vicepremier. Initial, seful DAE era secretar de stat.