Potrivit liderului Uniunii, instrumentul cel mai eficient in interesul „realizarii dezideratelor” UDMR este guvernarea, in timp ce „opozitia intr-un astfel de moment si o astfel de perioada inseamna mai putine compromisuri, o situatie mai confortabila”. „Noi nu dorim sa ne asumam o astfel de situatie foarte confortabila, dar nici nu dorim sa guvernam sau sa fim intr-o coalitie guvernamentala de dragul puterii, (ci) numai daca vom avea parteneri consecventi cu care vom putea sa realizam un program comun de guvernare. Nu dorim sa guvernam decat pe baza de parteneriat si de reciprocitate, intr-o coalitie unde toti participantii sunt parteneri egali, in mod firesc, si unde toti participantii actioneaza pe baza de reciprocitate”, si-a expus presedintele Uniunii conditiile negocierii.

Presedintele Uniunii a subliniat ca nu doreste sa declanseze o polemica sau „un fel de razboi politic cu PSD”, pentru ca acest lucru nu ar fi benefic nimanui, dar a insistat ca trebuie sa dea o replica deciziei social-democratilor de a conditiona participarea la guvernare de absenta UDMR. El a comentat si motivul respingerii venite din partea PSD, anume ca „ar fi prea multi intr-o coalitie guvernamentala”. „Nu e nicio problema, UDMR poate sa-si reprezinte programul foarte consecvent si in opozitie. Noi nu vrem sa fim cu orice pret intr-o coalitie guvernamentala, dar am considerat ca continuarea dialogului interetnic ar fi spre folosul intregii societati”, a precizat el.

Intrebat daca-si mai coreleaza miscarile cu cele ale presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, asa cum anuntase imediat dupa alegeri, Marko a raspuns: „Nu ne-am consultat zilele acestea!”.