"Nu am discutat acest lucru, pentru ca aceata lege nu prevede aplicabilitate imediata. Este timp pana la momentul aplicarii - 1 ianuarie 2009 - pentru actualul sau viitorul Guvern sa decida", a declarat Tariceanu la finalul sedintei Executivului, conform NewsIn.

Legea invocata de Guvern a fost adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Basescu, insa aplicarea ei ar urma sa aiba loc la 1 ianuarie 2009, prevazand ca pensiile pentru conditiile grele de munca - categoriile I si II - sa sporeasca in raport cu marirea cu 50% a punctului de pensie. Initial, premierul nu a fost de acord nici cu marirea acestor tipuri de pensie si a contestat la CCR procedura parlamentara urmata in momentul adoptarii legii in Camera Deputatilor. CCR a validat modul de adoptare in Parlament a legii, iar seful statului a promulgat-o.

Potrivit unei analizei realizate de Executiv si trimise Presedintiei, majorarea concomitenta a salariilor bugetarilor si a punctului de pensie pentru grupele I si II de munca, in forma votata de Parlament, va duce in final la o inflatie de doua cifre si la disponibilizarea a circa 300.000 de angajati.

In ceea ce priveste majorarea punctului de pensie pentru grupele I si II de munca, documentul intocmit de reprezetantii Guvernului arata ca aplicarea legii genereaza cheltuieli cu pensiile de 2.754,6 milioane de lei si cheltuieli cu transmiterea pensiilor la domiciliu prin Posta Romana de 28,4 milioane de lei, respectiv 0,48 % din PIB in total.

"Legea (de marire a punctului de pensie cu 50% pentru categoriile I si II de munca - n.r.) functioneaza pana in luna decembrie inclusiv in varianta propusa de guvern, urmand ca acordarea unor pensii marite in varianta propusa de Parlament sa revina noului guvern", a spus si ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Ministrul Muncii sustine ca pensiile celor care au lucrat in conditii grele de munca au crescut de la 1 octombrie cu peste 27%, cu 8% mai mult decat in cazul celorlalti pensionari.