"Folosirea acestora este inacceptabila", spune Adina Valean, "intrucat reprezinta un atac la adresa demnitatii umane si a dreptului la viata privata".

Adina Valean solicita Comisiei Europene modificarea acestei propuneri si a procedurii prin care urmeaza sa fie aprobata.

Comisia Europeana a propus introducerea in aeroporturi a asa numitelor scanere corporale, ca metoda de verificare a pasagerilor. Dispozitivele functioneaza pe baza unei tehnologii numita "unda milimetrica" ce permite vizualizarea persoanei scanate ca si cum aceasta nu ar purta haine. Imaginea astfel obtinuta este extrem de detaliata, expunand inclusiv zonele genitale.

"Daca pasagerii din aeroporturi vor fi scanati cu aceste dispozitive, va fi ca si cum ar trece dezbracati prin punctul de control. Comisia Europeana considera ca masura ar contribui la combaterea traficului de stupefiante sau la detectarea unor eventuale nereguli, dar cu ce pret? O astfel de masura este cu adevarat necesara, este proportionala si mai ales este sigura?", a adaugat vicepresedintele Grupului ALDE din Parlamentul European, Adina Valean.

Europarlamentarul liberal considera de asemenea ca propunerea Comisiei ar fi trebuit sa fie intemeiata pe rapoarte stiintifice, care sa garanteze faptul ca aceste tehnologii nu pun in pericol sanatatea pasagerilor.

In forma actuala, propunerea de reglementare este prevazuta sa treaca printr-o procedura parlamentara restransa care implica numai Comisia de Transporturi a PE. Adina Valean cere ca o astfel de masura sa nu se decida in urma votului unui numar redus de europarlamentari, ci in urma unei dezbateri care sa-i implice pe toti cei vizati.

"O astfel de masura are un impact serios asupra drepturilor fundamentale ale omului, dreptul la viata privata, la protectia datelor personale si a deminitatii umane asa incat nu poate fi impusa fara o analiza serioasa din acest punct de vedere".

Propunerea Comisiei privind "scanarea corporala" in aeroporturi a fost introdusa in mod exceptional pe agenda de saptamana viitoare a Comisiei de Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne a PE.