Organizatiile de mediu au observat insa ca alesii au jucat dublu: cu o mana au protejat parcurile nationale de vanatori, cu cealalta le-au deschis poarta catre Delta Dunarii.

Deputatii au modificat proiectul care urmeaza sa schimbe actuala lege a vanatorii, astfel incat au impacat in aparenta pe toti contestatarii: si pe presedintele Traian Basescu, cel care nu a promulgat proiectul initial pentru ca incalca normele europene ale vanatorii, si pe reprezentantii organizatiilor de mediu, care au protestat vehement. Ei au restrictionat vanatoarea in parcurile si rezervatiile nationale, in schimb au deschis poarta pentru amatorii de specii protejate din Delta Dunarii. Acest lucru era de asteptat pentru organizatiile de mediu. Rezultatele partiale ale unui studiu al asociatiei Kogayon au aratat ca 105 deputati si 34 de senatori din Parlamentul Romaniei sunt inscrisi oficial in asociatii de vanatori.

"Vanatorii si-au atins scopul! Bataia pestelui in aceasta lege era Delta Dunarii, nu parcurile nationale", ne-a declarat Mihai Proca, coordonator de proiecte de mediu la asociatia "Salvati Delta". In vechea lege este interzisa vanatoarea in zonele de "patrimoniu natural universal", deci implicit in Delta Dunarii. In proiectul de lege votat ieri de deputati este interzisa vanatoarea doar in "zona strict protejata si zona-tampon din cuprinsul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii". Mihai Proca sustine ca deputatii "au invartit-o cum au vrut ei. stiti cat reprezinta aceste zone din totalul Rezervatiei? Foarte putin".