"As vrea ca toti diplomatii din statele UE sa consacre in capitalele unde sunt acreditati ideea ca Romania si-a propus ca obiectiv incetarea monitorizarii in vara anului viitor. Asta inseamna doua etape-un raport intermediar bun care sa creeze postamentul de pe care raportul din iulie 2009 sa propuna incetarea monitorizarii pentru Romania", le-a spus Basescu, marti, la Palatul Cotroceni, diplomatilor romani. Seful statului a precizat ca monitorizarea nu este un lucru pe care l-a impus UE ci pe care Romania l-a asumat ca pe o conditie din intrare in Uniune la 1 ianuarie 2007.

"Desi raportul indica foarte precis care sunt problemele pe care le avem de rezolvat se pare ca inca avem probleme in intelegerea pe plan intern in realizarea obiectivelor, pentru ca, dumneavoastra trebuie sa stiti, a fost o discutie la Cotroceni cu toate partidele, eu am avut discutii cu toate institutiile care au responsabilitati in imbunatatirea raportului pe justitie, toate au acceptat obiectivul", a spus Basescu, remarcand ca, "din pacate actiunile din politica interna, fie ca ne referim la cele ale Guvernului, fie ca ne referim la cele ale Parlamentului au atacat chiar lucrurile pozitive din raport, si nu prin declaratii ci pur si simplu prin actiuni".

Seful statului le-a spus diplomatilor ca spera ca, in perioada urmatoare, clasa politica din Romania sa se solidarizele cu obiectivul asumat, acela de a scapa de monitorizarea pe justitie in vara anului viitor. "Pe cei de acasa trebuie sa-i convingem in continuare de necesitatea de a respecta observatiile si constatarile facute de expertii Comisiei Europene", a aratat Basescu.