Cata dreptate avea Johnny Raducanu (76 de ani) atunci cand si-a intitulat una dintre carti “Singuratatea, meseria mea”. Uitat de vreme, dar si de prieteni, in vesnica garsoniera din Banu Manta, maestrul a ramas recent si fara femeia pe care a iubit-o cu patima timp de 48 de ani si careia i-a dedicat versuri pline de inteles.

“In afara de pian si de garsoniera n-am pe nimeni si nimic”, spunea simbolul jazz-ului romanesc, care, in ciuda deselor iubiri pasagere nu a lasat sa-i intre in suflet decat o singura femeie: pe Geta Costin. S-au casatorit in anul 1962 si au divortat opt ani mai tarziu, insa o data ce n-au mai fost legati cu acte, relatia lor a devenit desavarsita.

L-am sunat pe Johny Raducanu pentru a afla cu ce stare de spirit a pasit in 2008, insa raspunsul maestrului a fost ravasitor. “Nu mi-e bine deloc. Ma simt foarte trist pentru ca am pierdut-o pe fosta mea sotie, pe care am respectat-o si am iubit-o timp de 48 de ani. Am ingropat-o acum trei zile (n.r. - dialogul a avut loc marti). A suferit mult, saracuta, avea necazuri cu inima si cu plamanii. Acum sunt si mai singur. Nu-mi mai calca nimeni pragul, nici macar prietenii vechi”, ne-a marturisit Johnny Raducanu, cu o voce tanguitoare, intocmai ca sunetele muzicii pe care o plamadeste cu atata talent. “Octombrie song” este compozitia pe care maestrul i-a dedicat-o Getei Costin, muza fara de care, poate, opera lui ar fi fost mai saraca.

"O lumina blanda a fost in viata mea Geta Costin. A fost un dar de la Dumnezeu intalnirea cu ea, pentru ca mi-a schimbat viata. A trecut peste toate prejudecatile, a avut rabdare cu mine, m-a facut sa inteleg ca numai cu talentul si cu harul de la Dumnezeu nu faci nimic daca nu esti instruit si cultivat. Dar fiecare realizare a mea in aceasta directie insemna un enorm sacrificiu pentru ea. in cele din urma, ne-am despartit prieteni. Sotia mea a divortat de mine pentru ca n-a vrut sa se transforme intr-o secretara sau intr-o femeie de serviciu.... Am inlocuit menajul nostru care scapata, cu o prietenie totala, cu o afectiune constanta si dezinteresata. E un sentiment greu de atins, acela de camaraderie suprema, sincera, nepervertita, neconditionata, e un spatiu care nu este la indemana oricarui cuplu, acela al iubirii in sensul predicat de Hristos, pentru celalalt, la fel ca pentru tine insuti. (revista Formula As, mai 2007) "


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.