Cultura si istoria Chinei sunt de-a dreptul fascinante, dar partile intunecate ale super puterii asiatice, cum ar fi conflictul din Tibet, stau in umbra reflectoarelor. Un alt fapt mai putin cunoscut este cruzimea manifestata de chinezi fata de animalele crescute pentru consum.

Jocurile Olimpice 2008 se desfasoara in China, sub sloganul: „O lume, un vis.” In ceea ce priveste situatia animalelor, „O lume, un cosmar” ar fi un slogan mult mai potrivit.


Cainii si pisicile au o soarta similara, deoarece blana lor este exportata pentru confectionarea de accesorii. In plus, in China consumul de carne de caine si pisica este in continua crestere, estimari recente indicand ca aproximativ 10 000 de pisici si 20 000 000 de caini sunt ucisi anual pentru consum, in conditii de o cruzime inimaginabila.


Situatia nu este mai buna nici pentru animalele exotice. Desi legislatia chineza interzice oficial comertul cu animale salbatice, anual mii de exemplare de animale exotice sau pe cale de disparitie sunt vandute ilegal din China, Myanmar, Laos si Vietnam. Aripioarele de rechin, calutii de mare, coarnele de rinocer sunt printre cele mai bine-vandute produse pe piata neagra de suveniruri.

Iar acestea sunt doar cateva exemple despre directia spre care se indreapta economia globala.

Consumerismul European- una dintre cauzele abuzurilor asupra animalelor in China

Cu toate acestea, nu numai cererea interna a Chinei provoaca aceasta situatie ci si interesele afacerilor occidentale de a oferi consumatorilor produse cat mai ieftine. Astfel, consumatorii din Europa, USA sau din alte parti ale lumii au o mare parte din vina, deoarece cumpara produsele ieftine din China.

Foarte des cruzimea asupra animalelor (ca e in China sau altundeva) este strans legata de comportamentul consumatorilor din Europa. O bucata de carne din frigiderul unui magazin european nu spune nimic despre viata animalului de la care provine.

Pozitia VIER PFOTEN

Prezentand situatia din China, VIER PFOTEN doreste sa atraga atentia asupra problemelor grave in ceea ce priveste protectia animalelor la nivel global.

De asemenea, VIER PFOTEN pune la dispozitia cetatenilor din Romania si Europa un protest online (www.vier-pfoten.ro), ale carui rezultate vor fi folosite in negocierile cu politicienii si oamenii de afaceri din Europa, in incercarea de a impune standarde obligatorii de bunastare a animalelor, in relatiile cu partenerii de afaceri chinezi.

Sursa imagini: VIER PFOTEN