"Siesta" neinspirata a celor patru membri ai echipajului care pazea codurile dateaza din 12 iulie, incidentul avand loc la baza aeriana de la Minot, Dakota de Nord.

"O ancheta a putut stabili faptul ca materialele secrete de aparare nu au fost compromise", a declarat un purtator de cuvant al Aviatiei, locotenent-colonelul Mike Paoli, subliniind ca acestea erau dezactivate si nu ar fi permis lansarea unei rachete.

In plus, echipajul nu a parasit niciun moment perimetrul securizat in care se aflau codurile, iar acestea erau inutilizabile pentru ca fusesera schimbate si se aflau intr-un computer protejat, a explicat purtatorul de cuvant.

Incidentul a fost raportat de unul dintre membrii echipajului care a adormit, arata NewsIn.

"Este vorba despre o problema de procedura. Insa atunci cand manipulezi arme nucleare, toate aceste proceduri sunt etape ale procesului de securizare si sunt importante", a reamintit Paoli.

Episodul este cu atat mai stanjenitor pentru Aviatia americana, cu cat survine dupa o serie de alte incidente, mai grave. Anul trecut, un bombardier B-52 a traversat Statele Unite avand la bord rachete de croaziera cu focoase nucleare, instalate din greseala si fara stirea echipajului.

In martie, Aviatia a recunoscut ca a trimis din greseala componente de focoase nucleare Taiwanului. Secretarul apararii Robert Gates a luat atunci decizia exceptionala de a demite cei mai inalti sefi ai aviatiei, unul civil si unui militar.