Guvernul italian a fost criticat pentru proiectul sau de a preleva amprentele tuturor locuitorilor taberelor de nomazi, inclusiv ale copiilor, in cadrul recensamantului. Proiectul se incrie in setul de masuri adoptat de Guvernul Berlusconi pentru a combate infractionalitatea.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a dat asigurari, in cursul unei conferinte de presa comune cu Silvio Berlusconi, organizata la Roma, ca Italia coopereaza bine cu executivul UE, care analizeaza in prezent daca planul respecta regulile europene impotriva discriminarii.

"Cred (...) ca va fi gasita o solutie care sa respecte acele principii care sunt esentiale pentru Europa si Italia, sa raspunda, in acelasi timp, ingrijorarilor din tara in ceea ce priveste securitatea, dar si celor legate de integrarea imigrantilor", a afirmat Barroso.

La Strasbourg, eurodeputatii au cerut joi incetarea prelevarii amprentelor romilor din Italia, apreciind ca aceasta constituie "un act de discriminare directa" fondat pe rasa si originea etnica.

Romii sunt invinuiti pentru mare parte din infractiunile comise in orasele italiene si au intrat in vizorul autoritatilor italiene dupa mai multe intamplari de fapt divers mediatizate si exploatate in timpul recentei campanii electorale. Guvernul italian a ordonat efectuarea unor recensaminte in taberele de romi din Peninsula, in cadrul carora sunt amprentati toti locuitorii acestora, inclusiv minorii.

Aproximativ 140.000 de romi traiesc in Italia. Aproximativ jumatate dintre ei sunt imigranti, majoritatea din tari din estul Europei, ca Romania.

Recensamantul a fost ordonat de ministrul de interne Roberto Maroni, membru al formatiunii xenofobe Liga Nordului.