Joseph Dwyer, soldatul-erou american care a fost fotografiat in timp ce transporta un copil irakian spre o zona securizata, nu a reusit sa faca fata sindromului de stres post-traumatic (SSPT) si a murit, la doar 31 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente.

Considerat de multi "fata umana" a efortului SUA de a reconstrui un Irak devastat, Dwayer nu s-a putut detasa de experientele de pe campul de lupta dupa ce s-a intors acasa. Cu toate ca a beneficiat de tratament de specialitate, soldatul american nu s-a putut adapta la viata normala: se simtea permanent urmarit de irakieni, era mereu in garda, gata sa previna un eventual atac si avea halucinatii cu bombe puse in mijlocul strazilor.


"Cu fiecare secunda care trece, inca un soldat se afla in aceeasi situatie ca si Joseph", a declarat mama lui, Maureen Dwyer, pentru newsday.com. "O familie in plus nu poate sa infrunte situatia. Toti politicienii vorbesc atat de frumos despre soldati, despre patriotism, dar nu se implica suficient in problemele lor mentale", a continuat ea.