Inainte de vot, peste 1.300 de membri ai clerului anglican au amenintat ca parasesc Biserica, daca Sinodul General le acorda femeilor dreptul de a deveni episcopi.

Sinodul a respins unele masuri de compromis care ar fi tinut cont de opozitia celor care nu accepta aceasta reforma. Este vorba in special de un compromis care ar fi permis reconcilierea liberalilor si traditionalistilor: crearea unui grup de episcopi care ar fi fost insarcinati sa oficieze in parohiile care resping ideea de episcopi femei. Marele Sinod a votat si impotriva infiintarii de noi dioceze pentru parohiile care refuza episcopii femei.

Problema numirii femeilor in functii de episcopi ameninta sa provoace o schisma in Biserica Anglicana, care are 77 de milioane de credinciosi in lume, si este deja divizata din cauza homosexualitatii.

Sinodul s-a reunit la York, in nordul Angliei, al doilea oras sacru pentru anglicani dupa Canterbury.
Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, seful Bisericii Anglicane, si adjunctul sau, arhiepiscopul de York, John Sentamu, erau in favoarea unui compromis, in speranta de a evita un exod al credinciosilor, potrivit The Times. Ei s-au opus insa oricarei solutii care ar fi pus in pericol sansa femeilor de a deveni episcopi.

Autoritatea lui Rowan Williams a fost slabita la sfarsitul lunii iunie, dupa formarea la Ierusalim a unei noi comuniuni in cadrul Bisericii, fondata de circa 300 de episcopi si arhiepiscopi conservatori care criticau linia sa liberala fata de homosexualitate si "declinul spiritual" al Occidentului. Disidentii, care afirma ca reprezinta 35 de milioane de credinciosi, spun ca initiativa lor nu este o schisma, ci o "Biserica in Biserica", destinata sa determine reforme din interior.

Biserica Anglicana cunoaste profunde diviziuni de la numirea in 2003 a lui Gene Robinson, american care nu isi ascunde homosexualitatea, drept episcop de New Hampshire.