Opera de arta, care face parte din deja celebra serie ce ilustreaza peisajul din zona Nymphéas, a depasit asteptarile, valorea sa initiala fiind estimata intre 18-24 de milioane de lire.

Recordul precedent pentru un tablou al pictorului Monet a fost inregistrat in mai anul trecut la New York, cand tabloul " Podul catre calea ferata din Argenteul" (Le Pont du chemin de fer a Argenteuil), a fost vandut pentru suma de 41,4 milioane de dolari.

"Lacul de la Nymphéas" a fost realizat de pictor in 1919 la resedinta sa din Giverny si este unul dintre cele patru tablouri ale acestei serii "Nymphéas" pe care Monet a initiat-o in 1914, celelalte tabouri aflandu-se la Muzeul Metropolitan din New York, intr-o colectie privata.

"Tabloul a fost vandut pentru 51 de milioane de euro unui colectionar anonim, dupa o lupta stransa a mai multor clienti prezenti in sala sau in legatura directa prin telefon, inregistrand un nou record mondial pentru artist, lucru care confirma increderea nestramutata a oamenilor in piata obiectelor de arta", a declarat Olivier Camu, directorul sectiunii de arta impresionista si moderna din cadrul Christie's, Londra, citat de AFP.

Claude Monet a trait intre anii 1840 - 1926 si este considerat intemeietorul impresionismului francez, precum si cel mai prolific practician al miscarii filosofice care avea ca scop preamarirea virtutilor naturii.