Raportul elaborat de Ministerul Muncii si Pensiilor subliniaza ca sosirea, in ultimii patru ani ani, a unui milion de est-europeni, nu a afectat negativ salariile si nici nu a dus la o crestere a somajului in randurile lucratorilor autohtoni.

Dupa cum relateaza agentia Press Association, directorul general al Camerelor de Comert din Marea Britanie, David Frost, ca guvernul are dreptate cand "atrage atentia asupra faptului ca motivele principale pentru care atat de multe persoane nascute in Marea Britanie nu au in prezent un loc de munca sunt o lipsa de motivatie si calificari".

David Frost a mai spus ca lucratorii migranti au fost de mare folos atat companiilor cat si economiei in ultimii ani, iar concluziile raportului, a adaugat el, au ca explicatie ceea ce a numit "cultura ajutoarelor sociale".

Un reprezentant al organizatiei patronale CBI, Neil Carberry, a declarat si el ca guvernul are dreptate cand atrage atentia asupra faptului ca nu migratia este adevarata problema pe piata muncii, ci ceea ce a numit "un nucleu dur de persoane inactive din punct de vedere economic".

O cercetare oficiala separata vine in apararea pozitiei guvernului, care a spus ca migrantii au avut o contributie pozitiva la cresterea produsului intern brut, sau PIB, pe cap de locuitor.

Acesta reprezinta suma tuturor bunurilor si serviciilor produse de o tara intr-un an, impartita la media populatiei pentru anul respectiv, si este considerat adesea un indicator al salariilor.

Potrivit noului studiu, anul trecut imigratia a adaugat 300 de lire sterline - aproape 600 de dolari la PIB-ul Marii Britanii pe cap de locuitor.

In ultimii 10 ani, contributia imigratiei a fost de 1650 de lire, spun economistii guvernului.

Cercetarea efectuata acum, spune Press Association, va fi interpretata ca o incercare de a submina reportul din aprilie al unei comisii din Camera Lorzilor, in care se afirma ca beneficiile economice ale imigratiei au fost supraevaluate.