De Ziua Muncii, in apropierea Dumei de Stat a avut loc un miting al Partidului Comunist. Pe scena se aflau cateva fete dragute, precum si cativa varstnici membri ai partidului, care se straduiau sa fie coerenti in discursurile pe care le tineau, impanzite de cuvinte precum 'solidaritate' si 'muncitori'. Publicul, alcatuit din cateva sute de persoane, aplauda apatic. La o mica distanta de multime, un barbat in varsta atragea atentia mult mai eficient. Un grup de aproximativ 30 de oameni stateau in jurul lui, in timp ce batranul tuna si fulgera in legatura cu situatia tarii, cu problemele ei si cu incapacitatea conducerii de a le rezolva. Dupa ce a subliniat toate problemele tarii, el a anuntat care sunt vinovatii: evreii. "Egor Gaidar (care s-a ocupat de privatizare sub regimul Eltin) e evreu. Ce s-a schimbat in bine in ultimii 17 ani?" Batranul continua: "Suntem comunisti internationali. Lupta pe care o purtam nu este impotriva cecenilor sau a georgienilor. E impotriva evreilor!" Singura persoana care s-a straduit sa intervina a fost un tanar care a incercat sa vorbeasca cu el, insa sustinatorii batranului l-au redus la tacere. Doi politisti stateau langa ei, insa nu au schitat niciun gest.

Rusia are o adevarata istorie a antisemitismului - de la restrictiile impuse in epoca tarilor si pana la pogroamele din secolul trecut, dar si la revenirea vechilor prejudecati ale Uniunii Sovietice - revenire motivata politic. Si in anii 1990 antisemitismul a fost puternic, in special in urma prabusirii financiare din 1998, si ramane pronuntat la nivel national si local. Evreii sunt in continuare 'tapul ispasitor' pentru problemele Rusiei si victime ale prejudecatilor.

In timpul recentei campanii electorale pentru presedintie, liderul aripii din Sankt Petersburg a Partidului Nationalist Rus, Nikolai Bondarik, l-a 'acuzat' pe Dmitri Medvedev ca ar fi evreu si ca ar numi evrei in functii importante si ar permite strainilor sa fure resursele nationale ale Rusiei.