Multimea dansand pe ritmuri de samba si pe muzica tehno a umplut bulevardul Paulista, artera principala din capitala economica a Braziliei. Culorile curcubeului, simbol al miscarii gay, au fost prezente peste tot - pe haine, la ferestrele cladirilor si chiar pe monumente.

"Suntem cinci milioane", a declarat liderul asociatiei "Gay, lesbiene, travestiti si simpatizanti", care organizeaza parada din 1996. Primul eveniment de acest gen a reunit doar 2.000 de persoane.

Autoritatile nu au anuntat inca o estimare a numarului de participanti, dar se asteptau la aproximativ 3,5 milioane. Aproximativ 1.400 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura securitatea peradei.

Prin comparatie, parada gay organizata sambata la Bucuresti a avut circa 300 de participanti, in timp ce prezenta fortelor de ordine a fost superioara. "Sunt 392 de politisti de la ordine publica, rutiera, investigatii criminale si SPIR (Serviciul Politiei de Interventie Rapida), care vor fi insotiti si de caini. Totodata, o sa mai fie mobilizati 800 de jandarmi, dintre care 10 patrule calare, iar participantii vor fi flancati pe toata desfasurarea manifestatiei", declarase sambata purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan.

"Homofobia ucide: pentru un stat cu adevarat laic" a fost principalul slogan al acestui mars gay care a fost prezentat de organizatori drept cel mai important din lume.

Homosexualii brazilieni cer adoptarea unor legi care sa asigure protectia drepturilor lor, in special introducerea homofobiei in Codul Penal, un proiect pe care parlamentarii cu legaturi cu bisericile crestine si evanghelice se straduiesc sa il blocheze, potrivit miscarii homosexuale.

Ei cer si recunoasterea uniunilor civile dintre homosexuali si drept de adoptie pentru parinti de acelasi sex.

"Nu cerem nici mai mult nici mai putin decat drepturile pe care Constitutia le recunoaste tuturor brazilienilor", a declarat Alexandre Santos, presedintele asociatiei organizatoare.

Parada gay de la Sao Paolo este evenimentul care atrage cele mai multe persoane in metropola braziliana, dupa Marele Premiu al Formulei 1. Aproximativ 320.000 de turisti erau asteptati duminica, a anuntat Secretariatul pentru turismul de stat.