"Un soldat ISAF si doi afgani au fost ucisi. Un soldat ISAF, sapte civili afgani si 10 militari afgani au fost raniti in cursul unei manifestatii violente, la Changhcharan", a declarat generalul Carlos Branco, purtatorul de cuvant al Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO.

Seful politiei din vestul Afganistanului, Ikramuddin Yawar, vorbise anterior despre decesul a doi manifestanti, ucisi in timp ce aproximativ 300 de politisti incercau sa impiedice multimea furioasa sa intre intr-o baza NATO, folosita de soldati lituanieni, la Chaghcharan, din provincia Ghor (centrul tarii).
Duminica, armata americana anuntase ca un militar din contingentul din Irak a fost trimis in tara dupa ce a tras asupra unui Coran in timpul unor exercitii de tir de la Radwaniyah, localitate aflata la periferia vestica a Bagdadului.

Soldatul, al carui nume nu a fost dezvaluit, a facut obiectul unei proceduri disciplinare dupa ce politia a descoperit urme de gloante si graffiti pe un exemplar al Coranului, la un poligon de tragere din apropiere de Bagdad, potrivit comandamentului american. Presedintele american George W. Bush i-a cerut scuze premierului irakian Nuri al-Maliki pentru acest incident.