"Potrivit informatiilor noastre, 80 de persoane au murit", a declarat Gulab Chand Kataria, ministrul indian de interne al statului Rajasthan (nord-vest), cu capitala Jaipur. S-au inregistrat 150 de raniti, a precizat premierul statului, Vasundhara Raje.

Politia a spus ca au existat in total sapte explozii care s-au produs la interval de cateva minute unele de celelalte. O alta bomba a fost descoperita pe o bicicleta, la locul atentatelor, insa a putut fi dezamorsata, a spus Kataria. Patru suspecti sunt interogati in cazul atentatelor, a anuntat politia.

Este o actiune "terorista", a declarat directorul general al politiei, Amorjot Singh Gill. "Cei care au comis aceste atentate au legaturi cu persoane din afara tarii", a declarat viceministrul indian de interne, Shriprakash Jaiswal, fara a face alte precizari.

Frontierele Rajasthan, regiune aflata in vecinatatea Pakistanului, au fost inchise si acest stat a fost plasat in stare de alerta, dar si regiunile vecine, a anuntat politia. Guvernul federal a alertat serviciile de securitate din intreaga tara, in special la Bombay, capitala financiara indiana, si la New Delhi, unde bariere rutiere au fost instalate pe principalele drumuri.

Premierul indian Manmohan Singh a lansat un apel la calm.
Una dintre explozii s-a produs in apropierea unui templu hindus, iar printre morti se afla un baiat de zece ani si o tanara mireasa in sari rosu, care mai avea inca bratarile traditionale de nunta, potrivit agentiei de presa Press Trust of India (TPI).

India, care a fost in ultimii ani teatrul unor atentate cu bomba sangeroase, pune aceste acte pe seama gruparilor islamiste care se opun admistratiei indiene asupra unei parti a Kasmirului. Acest teritoriu este divizat intre Pakistan si India, cele doua tari inamice din Asia de Sud, care isi disputa aceasta zona de 60 de ani. Grupari rebele musulmane lupta cu militarii indieni din Kasmir, in cadrul unei rebeliuni de doua decenii.

Jaipur, oras istoric cu mai mult de doua milioane de locuitori, situat la 260 de kilometri de New Delhi, este unul dintre cele mai importante orase turistice ale Indiei, fiind denumit "orasul rosu".

Ambasadorul american la New Delhi, David Mulford, a condamnat atentatele, ca si ministrul francez de externe, David Kouchner, si omologul sau britanic, David Miliband, care propun Indiei sa contribuie la razboiul impotriva terorismului.

"Mai mult ca niciodata, Franta este dispusa sa-si intensifice cooperarea cu India in materie de lupta antiterorism", a spus ministrul francez. "Marea Britanie este si va ramane in continuare alaturi de guvernul si de poporul indian in lupta impotriva terorismului", a spus Miliband.