Ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg va semna tratatul din partea Cehiei. Purtatoarea de cuvant a ambasadei americane a spus ca data exacta a semnarii tratatului nu a fost stabilita inca.

Cotidianul Hospodarske noviny (HN) scrisese anterior ca acest lucru s-ar putea produce in 5 mai, cand la Praga va avea loc o conferinta dedicata apararii antiracheta.

Pentru a intra in vigoare, tratatul trebuie ratificat de Parlamentul ceh si semnat de presedintele Vaclav Klaus.

Rice si omologul ei ceh au anuntat la summitul NATO de la Bucuresti, saptamana trecuta, ca negocierile dintre cele doua parti pentru amplasarea radarului au fost incheiate. Liderii NATO si-au exprimat sprijinul pentru proiectul american si intentia de a interconecta viitorul sistem american cu apararea antiracheta a Aliantei.

Proiectul privind amplasarea radarului divizeaza scena politica ceha astfel, pe de o parte Democratii Civici (ODS), principalul partid la guvernare, il spriijina, iar pe de alta parte opozitia social-democrata (CSSD) si comunista (KSCM) sunt impotriva si cer organizarea unui referendum. Partenerii minoritari la guvernare - crestin-democratii (KDU-CSL) si in special Verzii (SZ) - au rezerve cu privire la amplasarea bazei la 90 de kilometri sud-vest de Praga.

Pe langa tratatul principal, Statele Unite si Cehia vor semna un tratat privind stationarea trupelor americane in tara. Urmatoarea runda de negocieri pentru acest document va incepe miercuri.