A venit ziua in care micul principat de Monaco isi ia adio de la suveranul sau cel mult-iubit, printul Rainier al III-lea, cel care a introdus tara in circuitul turistic global si le-a oferit supusilor sai, printr-o politica echilibrata, sansa unei vieti lipsite de griji.

VIATA DE POVESTE

Decedat la varsta de 81 de ani, Rainier a fost suveranul cu cea mai mare longevitate din Europa. Viata lui nu a fost cea obisnuita, in general, lipsita de griji, a unui suveran modern. Rainier a traversat drame si bucurii, de la casatoria sa cu Grace Kelly, faimoasa actrita de la Hollywood, in 1956, la moartea acesteia, intr-un tragic si controversat accident rutier, in anul 1982, la moartea sotului fiicei sale Caroline, Stefano Casiraghi, in 1990.

DE CASA

Rainier s-a straduit insa sa pastreze intimitatea familiei sale, pe cat s-a putut, avand in vedere ca paparazzi si ziaristii de scandal i-au vanat intotdeauna pe membrii familiei domnitoare Grimaldi. Tata dedicat si bunic grijuliu, Rainier avea ca pasiuni fotbalul si cricketul si isi construise in ultimii ani un atelier unde confectiona, ca hobby, obiecte din fier forjat. Ii placea sa spuna ca trei barbati i-au influentat viata: liderul francez Charles de Gaulle, Papa Pius al XII-lea si regizorul american Alfred Hitchcock.

FINANTE

Contributia majora a lui Rainier a fost insa in domeniul prosperitatii micutului principat monegasc, aflat la poalele Alpilor. Din ceea ce initial era un paradis la jocurilor de noroc si al placerilor costisitoare, Monaco s-a transformat, sub indrumarea lui Rainier, intr-un adevarat imperiu financiar. Toata viata si-a dedicat-o ideii de a demonstra ca "nu a facut niciodata nimic superficial", pentru ca la venirea pe tron i s-a spus ca nu va depasi niciodata statutul de print al unui "stat de opereta".