Construite in timpul regimului comunist in locuri izolate, pentru a nu afecta imaginea tarii, cele 144 de "case de copii privati de ingrijire parentala", potrivit denumirii lor oficiale, nu gazduiesc, in realitate, decat 2% din orfanii din Bulgaria. In cazul celorlalti, desi unul sau ambii lor parinti i-au parasit, acestia nu au renuntat si la drepturile parentale si impiedica adoptarea lor de catre alte familii, a explicat ministrul pentru afaceri sociale Emilia Maslarova.

Saptamana trecuta, o adolescenta de la orfelinatul din Tran, in vestul tarii, a fost ucisa, iar un baiat si o fata au fost raniti de un barbat care s-a sinucis ulterior. Agresorul, un pedofil in varsta de 67 de ani, condamnat deja pentru viol, era gelos pe tanara fata de etnie roma, careia i-ar fi facut avansuri unul dintre "educatorii" din institutie.

Alte trei tinere, de la orfelinatul Berkovita, din nord-vestul tarii, au declarat pentru postul de televiziune News Television ca trei barbati le plateau "pentru a se dezbraca" si "a se juca de-a doctorul".

Directoarea institutiei a recunoscut ca au existat "pedofili care si-au manifestat interesul pentru copii".

La Plovdiv, in sudul tarii, mai multi copii au mancat otrava pentru sobolani pusa in dormitoare, pentru ca au crezut sa este vorba de bomboane. Iar la Sofia, o adolescenta s-a ranit cazand de la fereastra orfelinatului in care se afla, cand a incercat sa fuga cu ajutorul unei funii improvizate din cearsafuri.
Potrivit conducerii unuia dintre orfelinate, aceste incidente se explica prin lipsa de personal, deoarece salariile in acest sector sunt foarte mici, de aproximativ 170 de euro pe luna.

Parchetul a lansat anchete privind conditiile din orfelinate, in contextul in care Bulgaria (7,7 milioane de locuitori) este afectata de o criza democrafica grava.

"Orfelinatele din toata tara sunt intr-o stare deplorabila si astfel de incidente se pot produce peste tot", a declarat Zoia Sokolova, directoarea orfelinatului Assen Zlatarov, din Sofia. Aceasta institutie, care constituie un model pentru celelalte, "se mentine cu greu pe linia de plutire" si se confrunta la randul sau cu o criza grava de personal calificat.

Efortul deliberat al autoritatilor de a nu izola copii cu probleme mintale si tinerii delincventi a generat o situatie greu de administrat.

"20% dintre copiii de la noi au o problema de familie grava, 14% au comis infractiuni penale, 8% au fost supusi la violente sexuale, dar lumea se asteapta ca aceasta 'casa' sa faca miracole. Este absurd, fara sustinerea autoritatilor", a adaugat Sokolova.

In conditiile in care Agentia pentru protectia copilului a cerut inchiderea institutiilor precum cea de la Tran sau cea pentru tineri cu handicap mintal de la Mogilino (nord - n.red.), din cauza lipsei de ingrijire, acestea functioneaza in continuare pentru a nu desfiinta locuri de munca.

"Casele de copii produc persoane care traiesc la marginea societatii. Problemele lor provin de la incompetenta care se manifesta la toate nivelurile", a subliniat Slavka Kukova, de la organizatia neguvernamentala Comitetul Helsinki, care monitorizeaza de ani de zile orfelinatele.

In 2001, autoritatile au lansat reforme in acest sector. Au fost inchise orfelinatele care aveau cele mai proaste conditii, iar familiile, in special cele de romi, au fost incurajate sa isi recupereze copiii abandonati.

Dar unele adoptii dureaza cate trei sau patru ani, iar dezvoltarea copiilor este afectata chiar si de perioade scurte petrecute in aceste institutii, considera Sokolova.

In 2003, a fost lansata o noua reforma pentru a armoniza procedura de adoptie cu legile internationale si pentru a combate coruptia din acest domeniu, ceea ce a dus la o incetinire clara a adoptiilor: in 2007 au fost adoptati 708 copii, fata de aproximativ 1.600 pe an inainte de 2003.