Malaysia a intrat in campanie electorala pentru alegeri legislative anticipate, pe fondul unor tensiuni religioase si probleme rasiale. Ca si ceilalti trei "tigri", acest stat federal din Asia de Sud-Est, un adevarat amalgam etnic, a cunoscut curbele sinuoase ale perioadelor de prosperitate si ale crizelor economice.

La mijlocul lunii februarie, Malaysia a intrat oficial in campanie electorala, dupa ce premierul Abdullah Ahmad Badawi a primit acordul regelui de a dizolva parlamentul federal si a fixa data alegerilor anticipate. Cel mai probabil, acestea vor avea loc in primele zile ale lunii martie.

Consultarile pentru viitorul for legislativ au debutat pe fondul unor tensiuni sociale, provocate de muncitorii indieni, nemultumiti de discriminarile facute de autoritati in privinta ocuparii locurilor de munca si a stagnarii salariilor. Fosta colonie britanica, statul malaysian, cu cei 27 milioane de locuitori, este socotit un adevarat creuzet etnic: 60% din acestia sunt malai (de religie musulmana, iar din punct de vedere istoric, "proprietarii" tarii), 25% sunt chinezi, iar circa 10% - indieni.

Acest amalgam a dus deseori la aparitia unor tensiuni sociale si frictiuni in justitie provocate, printre altele, de sustinatorii legii sharia, opusi adeptilor Codului penal si civil valabil pentru toti locuitorii. Acestora li se adauga nemultumirile intregii popu­latii din cauza cresterii alarmante a preturilor si a ratei crescute a criminalitatii, fenomene care au erodat popularitatea actualului premier si au facut ca Malaysia sa-si piarda din forta economica gratie careia a fost supranumita "Tigru asiatic".