Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a facut sambata mai multe comentarii apreciative despre personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea, in cadrul carora a ironizat indirect celebre afirmatii istorice atribuite dictatorului sovietic Iosif Stalin. "Peste tot unde a calatorit, Papa a afirmat ca fiecare membru al familiei umane simte chemarea libertatii, deoarece Autorul vietii a sadit aceasta chemare in natura noastra umana comuna", a afirmat liderul de la Casa Alba referindu-se la Ioan Paul al II-lea.

"Multi din Occident au subestimat influenta Papei. Dar oamenii de dupa Cortina de Fier au cunoscut lucrurile mai bine, si in final nici macar Zidul Berlinului nu a putut rezista in fata fortei acestui Papa polonez. (...) El (Ioan Paul al II-lea, n.red.) i-a invatat pe liderii comunisti din Varsovia si Moscova ca adevarul moral are legiunile sale si are o forta mai mare decat armatele si politiile secrete ale lor", a continuat George W. Bush.

Referirea lui George W. Bush la "legiunile adevarului moral" reprezentate de Papa Ioan Paul al II-lea par sa aiba legatura directa cu o intrebare retorica pe care a formulat-o la un moment dat dictatorul sovietic Iosif Stalin spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Stalin, avertizat de un subaltern sa nu atace Vaticanul, raspundea batjocoritor: "Cate divizii are Papa?".