Pe de alta parte, alti oficiali din Ministerul Apararii si din Marina au subliniat ca ei nu vad in survolul rus la sud de Japonia o provocare.

Un bombardier rus a survolat sambata portavionul USS Nimitz in largul Japoniei, la o altitudine de circa 610 metri, in timp ce un altul zbura la mica distanta si la aceeasi altitudine.

Patru avioane de vanatoare F-18 au fost trimise sa le intercepteze si le-au escortat pana au parasit zona.
Incidentul s-a produs in spatiul aerian international, a subliniat, generalul James Cartwright. "Incercam doar sa intelegem ce mesaj ni s-a trimis prin aceasta survolare", a adaugat el, in fata unei comisii a Senatului.

Relatiile ruso-americane s-au deteriorat in conditiile in care Washingtonul este ingrijorat de o erodare a democratiei ruse, iar Moscova se plange de interferente americane.

O disputa inlegatura cu proiectul american de a instala elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul unor tari foste aliate sovietice a alimentat si mai mult tensiunile.

Aviatia militara rusa a anuntat ca operatiunea din 9 februarie se incadreaza in misiunile de patrulare din oceanele Pacific, Atlantic si Arctic si din Marea Neagra, lansate in august 2007.

"Suntem suprinsi de reactia provocata", a declarat purtatorul de cuvant al aviatiei militare ruse, Aleksandr Dobrisevski, citat de agentia RIA Novosti.