Premierul italian, Silvio Berlusconi, a recunoscut infrangerea partidului sau la alegerile regionale partiale, dar a anuntat ca nu va demisiona si s-a declarat convins ca va castiga legislativele din mai 2006.Desfasurat duminica si luni in 13 din cele 20 de regiuni ale Italiei, scrutinul s-a soldat cu o victorie categorica a stangii. "Uniunea" condusa de Romano Prodi, coagulat in jurul Democratilor de Stanga (fostii comunisti), a castigat inclusiv in Lazio, regiunea unde se afla capitala, Roma. In schimb, coalitia de centru-dreapta a premierului Berlusconi, care inainte de alegeri detinea majoritatea in opt regiuni, mai controleaza doar doua - Lombardia si Venetia.

In plus, la nivel national, stanga a primit 52,9 la suta din voturi, fata de cele 45,1 la suta obtinute de coalitia premierului. Prezenta la vot a fost consistenta, tinand seama ca Italia este marcata de decesul Papei Ioan Paul al II-lea. "Rezultatul alegerilor regionale a fost usturator pentru Forza Italia (partidul premierului) iar singura riposta este sa strangem randurile", a declarat Berlusconi intr-un apel adresat aliatilor sai politici - Alianta Nationala si Uniunea Democrat-Crestina. Desi cu autoritatea slabita in sanul coalitiei, premierul Italiei nu are de gand sa demisioneze, asa cum a procedat in 2000 Massimo D'Alema (ex-comunist) dupa un scrutin regional pierdut de stanga.

Berlusconi ramane optimist: "Sunt absolut convins ca este imposibil sa pierdem alegerile din 2006".
Va fi insa o misiune dificila, in conditiile in care aliatii au inceput deja sa-l critice pe cel supranumit "Il Cavaliere", reprosandu-i mai ales lipsa de implicare in campania electorala.Opozitia exulta si admite prin vocea lui Romano Prodi ca nu se astepta la o victorie atat de clara. Presa din peninsula pune degetul pe rana: Corriere della Sera titra "Berlusconi fara partid", in timp ce La Repubblica vorbea despre "Ziua cea mai neagra a lui Berlusconi".