Toti marii actori de pe scena politica mondiala sunt implicati in diverse "programe nucleare" fie pentru a le opri, fie pentru a le sanctiona (SUA, Franta, Germania) sau sprijini. Rusia tinde sa se erijeze in principalul sprijinitor al acestei politici, incurajand si oferind combustibil nuclear unor tari precum Iran in acest scop. Nu numai Iranul, ci si Egiptul, Bangladeshul, Gana, Indonesia, Iordania, Namibia, Moldova, Nigeria, Polonia, Tailanda, Turcia, Vietnam si Yemenul, doresc dezvoltarea unor programe de acest gen sustin oficialii ONU.

Seful Statului Major al Fortelor Militare rusesti, generalul Iuri Baluevski, a atentionat sambata trecuta ca, in scopul apararii suveranitatii Rusiei si a aliatilor sai, statul rus ar putea utiliza arme nucleare. Surse ale cotidianului rus Izvestia considera ca aceasta declaratie constituie o noua replica a Rusiei la planurile SUA si Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) privind amplasarea de elemente ale sistemului american antiracheta in Polonia si Cehia. In replica, fosti oficiali ai NATO au declarat ca sunt necesare pregatiri pentru lansarea unor atacuri nucleare preventive pentru a-si impiedica inamicii sa foloseasaca arme de distrugere in masa, se specifica intr-un raport alcatuit de acestia. Tot acestia au mai declarat ca folosirea "in avans" a armelor nucleare este "un instrument indispensabil" si ca : "Riscul proliferarii ramane iminent, iar pericolul izbucnirii unui razboi nuclear trebuie luat in seama", se precizeaza in raport.

Acord asupra unei noi rezolutii a Consiliului de Securitate impotriva Iranului

Ministrii afacerilor externe ai SUA, Rusiei, Chinei, Marii Britanii, Germaniei si Frantei au convenit - marti, la Berlin - asupra textului unei noi rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU pentru a descuraja Iranul sa se doteze cu arma nucleara, a anuntat ministrul afacerilor externe german, Frank-Walter Steinmeier, citat de AFP.

Potrivit unui inalt responsabil american, rezolutia va accentua severitatea sanctiunilor deja adoptate impotriva Iranului, precum refuzul de a se acorda vize anumitor conducatori iranieni si inghetarea averilor intreprinderilor legate de programul nuclear, la care vor fi "adaugate noi elemente".

La Washington, Departamentul de Stat - fara a da detalii despre text - si-a exprimat satisfactia pentru "mesajul puternic" pe care il va transmite acest acord Iranului de a se conforma rezolutiilor ONU. Iranienii "devin tot mai izolati si aceasta arata ca sunt incapabili sa ne divizeze in efortul nostru" pentru a-i impiedica sa imbogateasca uraniul, a declarat un purtator de cuvant departamental, Gonzalo Gallegos. Proiectul de rezolutie prevede negocieri directe pentru reglementarea tuturor problemelor legate de programul nuclear iranian intre Iran si Cei §ase, inclusiv SUA, daca Teheranul accepta propunerile Celor §ase, a declarat - la Berlin - ministrul afacerilor externe rus, Serghei Lavrov, citat de agentia Ria-Novosti.
Textul prevede "masuri suplimentare", dar nu noi sanctiuni impotriva Teheranului, a spus Lavrov. Aceste masuri "sunt formulate ca apeluri catre toate tarile sa fie vigilente in dezvoltarea diferitelor legaturi cu Iranul cu scopul de a nu permite violarea regimului de neproliferare" nucleara, a adaugat el.

La reuniune au mai luat parte ministrii de externe Condoleezza Rice (SUA), David Miliband (Marea Britanie), Bernard Kouchner (Franta), Yang Jiechi (China). Ei au convenit sa nu difuzeze textul inainte de a-l arata celorlalti 10 membri ai Consiliului de securitate, el urmand a fi prezentat formal de ministrii europeni si sustinut de cei sase participanti la reuniune.

La Teheran, un purtator de cuvant al guvernului a afirmat marti ca tara sa nu-si va suspenda activitatile nucleare, chiar in cazul unei noi rezolutii a Consiliului de securitate. :"Iranul isi va urmari obiectivele sale nucleare in cadrul drepturilor sale legale si legitime, iar adoptarea unei noi rezolutii nu va avea niciun efect asupra atitudinii poporului iranian", a afirmat Gholamhossein Elham. El a estimat ca o implicare a Consiliului de securitate este cu atat mai putin justificata cu cat tara sa trateaza direct cu Agentia Internationala a Energiei Atomice.