Potrivit EVZ, avertismentul a fost lansat ieri de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Liverpool, releva Reuters. Potrivit ecologului Michael Begon, ciuma, care a facut anual intre 100 si 200 de victime in ultimii 20 de ani, a aparut in tari in care pana acum nu fusese semnalata, iar acum se propaga in Africa.

„Desi numarul cazurilor de ciuma la om este relativ scazut, ar fi o greseala sa trecem cu vederea pericolul pe care il reprezinta aceasta pentru umanitate. Aceasta pentru ca se raspandeste imediat, parcursul clinic al bolii este rapid, iar rata de mortalitate este mare, daca nu este tratata”, au precizat cercetatorii intr-un articol aparut in publicatia „PloS Medicine”.

Bacteria care da nastere celei mai inspaimantatoare boli infectioase din istoria omenirii, ciuma bubonica, este prezenta in continuare in Capitala, relateaza Cancan. Explicatia este destul de simpla, avand in vedere faptul ca aceasta bacterie are o durata de viata de maximum 500 de ani.

Zonele din Bucuresti in care au existat gropi comune pentru inmormantarea ciumatilor sunt: Curtea Veche, Dudesti-Cioplea din zona Vitan si locul pe care s-a aflat manastirea si, ulterior, inchisoarea Vacaresti, conform declaratiilor istoricului Dan Falcan de la Muzeul de Istorie si Arta a Municipiului Bucuresti: "La Curtea Veche chiar eu am facut sapaturi, in urma cu ceva timp, si se stie ca acolo a fost o groapa comuna pentru ciumati. Sansele de supravietuire erau de unu la o mie. Cei care ii inmormantau erau ciocli, oameni care fusesera infestati si ramasesera imuni".

O epidemie de ciuma este totusi putin probabila pentru ca bacteria "Yersinia pestis" este incapabila sa actioneze independent. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel ne-a declarat: "Intr-adevar, bacteria supravietuieste, insa este vorba despre o boala moarta. Nu exista risc de imbolnavire. Ciuma bubonica se transmite de la sobolan la om, sobolanul este gazda, deci pentru ca boala sa existe ar trebui sa apara in primul rand la sobolan si apoi sa o transmita la om. Ciuma nu a mai dat semnale de pe vremea lui Caragea, ceea ce inseamna ca bacteria s-a izolat. Doar in India bacilul este inca activ".