Ocupand prima pagina a ziarelor nationale de cateva zile, "telenovela" a inceput in 20 decembrie printr-o tentativa de sinucidere a lui Zachopulos, in varsta de 54 de ani, care s-a ranit grav sarind de la balconul casei sale, de la etajul patru, comenteaza NewsIn.

Aflat inca in spital, Zachopulos a demisionat, spre surpriza generala. El a ocupat postul de secretar general in Ministerul Culturii de la sosirea la guvernare, in anul 2004, a premierului Costas Karamanlis, prieten vechi.

Potrivit presei, o fosta colaboratoare a acestuia, Eva Tseku, in varsta de 35 de ani, demisa din functie, ar fi incercat sa vanda documente compromitatoare pentru Zachopulos, printre care si un DVD cu scene erotice. Tanara, care a dezmintit orice implicare, a fost inculpata in 24 decembrie pentru "santaj" si "incitare la suicid" si plasata in arest preventiv.

Inca refacandu-se dupa demisia fortata de la mijlocul lunii decembrie a ministrului muncii si protectiei sociale, compromis de o afacere de constructie ilegala si angajare la negru de muncitori imigranti, Guvernul a pastrat tacerea si s-a retras in spatele tezei unei drame personale.

De-a lungul procedurilor judiciare, insa, cazul a luat o turnura politica, alimentand speculatiile pe marginea corectitudinii deciziilor lui Zachopulos in materie de gestionare a fondurilor europene si de scoaterea unor terenuri aflate in situri arheologice de pe lista celor protejate.

In plus, directorul biroului de presa al premierului, Yannis Adrianos, a trebuit sa recunoasca faptul ca un DVD cu scene intime intre Zachopulos si Tseku i-a fost prezentat de un jurnalist, inainte de izbucnirea scandalului.

Invocand secretul sursei, in calitate de jurnalist, Adrianos a refuzat sa spuna cine i-a dat documentul pe care l-a predat justitiei a doua zi dupa tentativa de sinucidere a lui Zachopulos.

Parchetul din Atena a ordonat o ancheta preliminara urgenta in legatura cu gestionarea ministerului din 2004, concentrata, potrivit unor surse judiciare, pe noua dosare de acordare de subventii si de declasari de terenuri.

In cursul zilei de ieri, Parchetul din Salonic a ordonat si o ancheta in legatura cu construirea unui imobil, la intrarea in oras, pe un teren ce fusese protejat anterior.

La randul sau, opozitia socialista a cerut explicatii Parlamentului in 16 dosare, majoritatea vizand decizii financiare ale ministerului si a denuntat o degringolada morala generalizata a echipei de guvernare.