Revendicarile acesteia readuc pe tapet problema monarhilor europeni ramasi fara tron, dar care si-au redobandit (sau nu) bunurile confiscate de regimurile prezidentiale.

Italia este scandalizata de revendicarile recente ale lui Victor Emanuel de Savoia, in varsta de 70 de ani, care a cerut acordarea de despagubiri in valoare de 170 milioane de euro pentru "prejudiciile morale" suferite in perioada de exil fortat. De asemenea, fiul sau, Emanuel Philibert, 35 de ani, a solicitat statului italian despagubiri de 90 milioane de euro, invocand aceleasi motive.

Cererea a fost depusa de avocatii familiei regale la cabinetul presedintelui italian, Giorgio Napolitano, si la cel al premierului Romano Prodi. Victor Emanuel de Savoia este nepotul lui Victor Emanul al III-lea, ultimul rege al Italiei in perioada 1900-1946.

Acesta a abdicat in mai 1946, iar fiul sau, Humbert al II-lea, i-a succedat pe tron doar pana in luna iunie, cand monarhia italiana a fost abolita in urma unui referendum national. Dar lista revendicarilor Casei regale de Savoia nu se opreste aici. Urmasii lui Victor Emanuel al III-lea vor sa-si recupereze, totodata, bunurile si proprietatile imobiliare trecute in proprietatea statului.

Bijuteriile coroanei sunt cerute inapoi

Patrimoniul imobilia­r pe care Casa de Savoia si-l cere inapoi are o valoare impresionanta. Un loc de frunte il detine Palazzo Quirinale unde, in prezent, se afla resedinta oficiala a presedintelui Giorgio Napolitano.

Quirinale a mai fost, pe parcursul timpului, sediu pontifical. Urmeaza Castelporziano, actuala rezidenta estivala a sefului statului italian, ca si vilele Margherita si Ada din Roma, unde in prezent functioneaza ambasadele Statelor Unite si Egiptului.

Acestora li se adauga trei castele impunatoare in Val d'Aosta, la Racconigi, Aglie si Sarre, plus vila Roseberry, de pe coasta napolitana. Alaturi de acestea, Casa de Savoia a revendicat si bijuteriile coroanei, pastrate in seifurile Bancii Nationale italiene, evaluate la peste 25 milioane de euro.

„Jos mainile de pe castele!"

Revendicarile regale au inflamat deopotriva opinia publica si clasa politica din Italia, cu atat mai mult cu cat, in 2002, Casa Savoia a asigurat autoritatile italiene ca renunta la orice despagubire, printr-o scrisoare adresata lui Silvio Berlusconi, pe atunci prim-ministru.

Acum, Giulio Andreotti si actualul premier, Romano Prodi, au fost printre primii care au declarat ca nici nu poate fi vorba ca cererile Casei de Savoia sa fie indeplinite. "Mai degraba, statul italian va cere despagubiri pentru daunele si pagubele facute de monarhie in timpul fascismului", a comentat secretarul general al presedintiei Consiliului de ministri, Carlo Malinconico.

Cat ii priveste pe primarii localitatilor unde se afla somptuoasele castele revendicate, acestia sustin in cor ca "pretentiile regale sunt ilegale si nejustificate", adresandu-i Casei de Savoia un indemn sec: "Jos mainile de pe castelele si comorile noastre!".