NASA s-a aparat explicand ca riscurile ca un asteroid de dimensiunile celui care a dus la disparitia dinozaurilor sa loveasca Pamantul sunt "mult prea infime" pentru a consacra acestui domeniu fomduri mai multe.

In 2005, Congresul ceruse NASA sa supravegheze 90% dintre asteroizii cu diametru de 140 de metri sau mai mari.Pentru a putea indeplini dorinta presedintelui George W. Bush de a trimite din nou oameni pe Luna pana in 2020, NASA a consacrat insa, o mare parte din bugetul sau acestui obiectiv. In practica, NASA nu supraveghea oricum decat asteroizii cu diametrul mai mare de un kilometru, care nu se afla in apropierea Pamantului decat o data la o suta de mii de ani.

Totusi, au remarcat membrii subcomisiei pentru spatiu si aeronautica a Camerei Reprezentantilor, un asteroid botezat Apophis, cu diametrul de 250 de metri, s-ar putea apropia periculos de mult de Pamant in 2029.

Congresmanul Tom Feeney a explicat ca, potrivit cifrelor NASA, 20.000 de obiecte mici ar putea lovi Pamantul si cauza pagube de amploare regionala.

Donald Yeomans, oficial NASA care coordoneaza programul de supraveghere a asteroizilor a vrut sa-i linisteasca pe congresmeni si a explicat ca sansele ca Apophis sa reuseasca sa traverseze un "gol gravitational" si sa loveasca Pamantul in 2036 sunt de una la 45.000.

"Este o situatie foarte improbabila, sansele ca acest lucru sa se intample se apropie de zero", a declarat Yeomans.

Scott Pace, seful programului de analiza si evaluare al NASA, a explicat la randul sau ca agentia nu poate face mai mult in materie de detectare a asteroizilor, "date fiind resursele limitate si obiectivele strategice in care este angajata".

Asteroizii capabili sa provoace extinctia omenirii, cu un diametru de cel putin 10 kilometri si comparabili cu acela care a lovit peninsula Yucatan din Mexic in urma cu 65 de milioane de ani, sunt foarte rari a mentionat NASA.